Het is: .

Een Week Vol Geweld

De laatste week van juli 2021 is in Nederland behoorlijk gewelddadig te noemen. Naast de aanval op een 14-jarige non-binair in een speeltuin, met ondermeer een gebroken neus, zijn er ook berichten over een dodelijke steekpartij in Rotterdam met een 15-jarig slachtoffer en in Delft steekpartijen in nek en lijf bij een 12-jarig meisje en een 30-jarige man. Een groep tieners stormt een camping op en slaan een 18-jarige  bezoeker in elkaar. Tel daarbij op de Spaanse kopschoprel met dodelijke afloop voor een 27-jarige Nederlander, veroorzaakt door een groep andere Nederlanders, en je ziet een patroon.

Geweldsvormen vinden op steeds jongere leeftijd plaats, steeds vaker is er een mes bij betrokken, en steeds vaker zijn het jonge slachtoffers met dodelijke afloop. Wie zijn deze daders? Wat zijn hun beweegredenen? Als kinderen niet langer veilig op een schoolplein of in de speeltuin zijn, of als je op vakantie door een groep wordt belaagd, bewusteloos raakt en daarna tegen je hoofd wordt geschopt tot je dood bent? Feit is, dat geweld overal in Nederland is doorgedrongen als een besmettelijke ziekte die nauwelijks te genezen valt.

Geweld begint al thuis, met huiselijk en verbaal geweld. Ook op school, middels pesten. En op het werk zet dit patroon zich voort door werkdruk, hiërarchie, nepotisme enzovoorts. Elke vorm van kritiek wordt persoonlijk genomen, als een aanval op het individu. En dit wordt vaak nog maar op één manier beantwoord: via scheldpartijen, dreigementen, óf... fysiek geweld. Ook met uitgaan krijgen we te maken met geweld en bedreigingen, en sportevenementen zijn niets zonder geweldsincidenten. Gaan we de straat op om te protesteren, dan is ook hier geweld aan de orde van de dag. We glijden als maatschappij heel hard af naar de bodem. Als we niets leren van de geschiedenis, zal deze zich herhalen.

Zoals gezegd: geweld is een besmettelijke ziekte die zich snel verspreid. Hoe keren we dit proces van een negatieve spiraal om? Boetes werken niet, een strafblad wordt als een soort medaille gezien. Strenger aanpakken helpt niet echt, maar wat als je geweld anders gaat aanpakken?

Huiselijk geweld is via de gemeente goed aan te pakken en te behandelen. Via allerlei zorgbureaus, voorlichting, interventie en preventie, praatgroepen, en politie kan huiselijk geweld tegenwoordig behoorlijk effectief worden aangepakt. Via de website ikvermoedhuiselijkgeweld.nl en telefoonnummer 0800-2000 kan huiselijk geweld - of het vermoeden daarvan - snel en veilig worden gemeld, waarna betrokken instanties dit controleren en overnemen.

Scholen kunnen hun onderwijs hier op inrichten. Basisonderwijs kan dit op een speelse manier onder de aandacht brengen; hoger vervolgonderwijs kan dit via lespakketten, gesprekken met slachtoffers, rollenspel en eventuele bezoeken aan jeugddetentie behandelen.

Geweld en dreiging op het werk moet door niemand worden getolereerd. Meld dit direct bij een leidinggevende op leg het werk neer en loop direct door naar de directie om het te melden. Samen krijgen we geweld er onder. Geen enkel bedrijf wil met geweld op de werkvloer worden geassocieerd. Meld het en praat erover met collega's. Maak spreken en melden routine.

Sportevenementen kunnen zelf extra maatregelen nemen; dit kan in goed overleg vooraf met gemeente en politie. Daders kunnen levenslange ontzegging van toegang tot evenementen krijgen, dit is via automatisering natuurlijk direct en ter plaatse te controleren. Hetzelfde geldt voor geweld tijdens het uitgaan. Horeca kan hierop ook anticiperen met levenslange ontzegging tot de horeca in die woonplaats, en bij veel incidenten in eenzelfde onderneming, kan de gemeente en de politie zo'n zaak ook sluiten. Eerst tijdelijk, later permanent. Zelfcontrole en goede beveiliging is hierbij van belang.

Geweld tijdens vakantie in het buitenland kun je beter ontwijken. Andere politie, andere wetten en regels, andere taal; alles heb je tegen als het misgaat. Ontwijk en vermijd geweld; je kunt beter in goede gezondheid en als lafaard gebrandmerkt de lont uit het kruitvat halen zodat er niets gebeurt, dan je trots laten spreken en de confrontatie aangaan. Gewoon weglopen en negeren is het beste wat je kunt doen. Zorg dat je in ieder geval de noodnummers van de alarmdiensten van dat land in je telefoon hebt staan.

Vervolgens moeten we ook eens goed kijken naar de mate van straffen bij geweld. Werken deze boetes en straffen nog wel in de huidige maatschappij? Zo niet, dan moeten deze veranderen. Is er geweld zonder wapens gebruikt? Dan is naast een boete en een strafblad wellicht ook 240 uur maatschappelijke dienstplicht noodzakelijk: 120 uur échte militaire dienstplicht om te zien hoe stoer of sterk zo'n dader is en met training en gesprekken doen inzien dat dit gedrag niet door de beugel kan, en 120 uur dienst draaien bij bijvoorbeeld de EHBO, of beveiliging van de horeca, of gesprekken met slachtoffers van geweld. Het verplicht doen laten inzien dat geweld levens sloopt, plus het beroven van 240 uur aan tijd, kán er voor zorgen dat een dader zijn leven gaat beteren. Gaat zo iemand binnen 5 jaar wéér de fout in? Dan volgt verplichte militaire dienstplicht.

Is er geweld met wapens of dodelijke afloop? Dan moet zo'n burger op een zwarte lijst komen te staan, naast boete en celstraf. Een gespecialiseerd privacy-bedrijf kan deze zwarte lijst inzien, als een bedrijf nieuw personeel wil aannemen. Sta je op de zwarte lijst, dan kun je niet meer een baan krijgen bij een bedrijf. Je zult als dader écht worden gestraft en moet de rest van je leven van een bijstandsuitkering moeten leven. Het zijn slechts voorbeelden en suggesties, maar de roep om een betere aanpak van geweldsbestrijding is hoorbaar in heel Nederland.

De verkoop van messen verkopen aan de jeugd verbieden is in het geheel niet effectief of realistisch. Ze hebben vaak al een vuurwapen in bezit. Anders bekijken van de preventie via opleiding en voorlichting op scholen, en regelmatige gesprekken op de werkvloer, kunnen al veel verhelpen. Voor de recidivisten en zware gevallen geldt wellicht levenslange uitsluiting aan werk, inkomen, en evenementen of vakanties als een nieuw pressiemiddel om zich niet in geweld te mengen. Levenslange opsluiting is dan een allerlaatste middel. Maar dat het beter moet worden aangepakt, voorkomen en bestraft, dat is wel duidelijk. We moeten erachter zien te komen wat daders motiveert: de kick, gebrek aan emotie, een laag iq, de puberteit, hormonen, afkomst, opvoeding? 

Geweld moet stoppen, anders hebben we niets geleerd.

 

 

 

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta