Het is: .

Geschiedenis Van De 27 MC

De 27 MC kent een lange voorgeschiedenis:

in 1947 geeft in Amerika de FCC het gebruik van tweewegcommunicatie over korte afstanden vrij. Deze prille stappen in het vrije zendverkeer zorgden er uiteindelijk voor dat in 1958 er 22 kanalen rondom de 27 Mhz, of 27 MC, werden vrijgegeven.Dit systeem werkt zó goed dat op 1 januari 1977 er 40 kanalen beschikbaar werden gemaakt. Tel daarbij op de rijke truck-cultuur die Amerika rijk is, en de 27 MC ging het Gouden Tijdperk tegemoet. Er werd gewaarschuwd voor politiecontroles, radarsystemen, snelheidscontroles, infromatie gedeeld over truckstops en tankstations; een hele eigen zendcultuur met eigen taalgebruik ontstond.Toen de oiliecrisis uitbrak werd informatie gedeeld over waar nog wél getankt kon worden op rantsoen.

In Nederland was men nog illegaal bezig via piratenzenders, maar achter de politieke schermen in Den Haag werd al het nodige besproken. In de zeer strenge winter van 1979 in Nederland kwamen automobilisten vast te zitten en sneeuwden massaal in op de snelwegen. Via de zendpiraten werden hulpdiensten tijdig naar de ingesneeuwden geloodst, en werden hulpgoederen als dekens, drinken en andere zaken geregeld. Ook bij onshad de 27 MC (al was het nog illegaal) zichzelf bewezen.

Dit resulteerde er in dat op 3 maart 1980 ook in Nederland de 27 MC werd vrijgegeven. Het was een dag die niet aan de aandacht van de media ontsnapte: radio, televisie, kranten en tijdschriften hadden het over de komst van de "zendbakken" en bijbehorende machtiging. Nederland kreeg de vrije beschikking over 22 kanalen, met een maximum vermogen van 0,5 watt, én er moest verplicht een jaarlijkse vergunning van 35 gulden (€15,88) worden gekocht. De minimale leeftijd om te mogen zenden was 14 jaar en de regeling heette PTT MARC.

Dit was zó razend populair, dat de overheid in 1982 de regeling uitbreidde naar 40 kanalen en 2 watt vermogen, via de nieuwe 40:2 regeling. Er werden allerlei activiteiten via de 27 MC ontplooid zoals vossejachten, schaken of dammen, bingo, meetings en QSL-kaart ruildagen. Ook het loodsen van een mede-hobbyist voor een bak koffie thuis was in trek. De 27MC was in de jaren '80 dé social media en routeplanner van die tijd. Midden jaren '80 werd de jaarlijkse machtiging afgeschaft, en het vrije zenden was zó populair dat bijna iedereen een zendbak bezat en gebruikte. De regelgeving en sociale normen verwaterden en de drukte op de overvolle kanalen betekende dat je zonder illegale versterker (het kacheltje) niemand meer kon bereiken. De populariteit nam snel af, mede door de komst van een ander apparaat in huis: de personal computer.

In de jaren '90 bereikte de 27 MC een dieptepunt: mensen hadden massaal hun apparatuur afgedankt, bijna niemand had nog interesse in de hobby. Desalniettemin bleven een bepaalde groep gebruikers actief en voelden zich gesteund door het handjevol fabrikanten en winkeliers die de hobby een warm hart bleven toedragen met nieuwe producten. De nieuwe CEPT PR-27 NL norm deed zijn intreden, met 40 kanalen en 4 watt vermogen. Ook is het gebruik van richtantennes sinds 1991 toegestaan.

In de 21e eeuw werd de Europese samenwerking duidelijk zichtbaar in Europese wetgeving, ook rondom de 27 MC. Wetgeving rondom antennes, maar vooral rondom zendapparatuur werd verder geharmoniseerd in een zogenoemde Euronorm; ook de Nederlandse wetgeving werd hierin meegenomen en sinds 1 maart 2001 is het gebruik van 40 kanalen 4 watt AM, 40 kanalen 4 watt FM en 40 kanalen SSB vrijgegeven. Ook de apparatuur is sinds de jaren '80 sterk verbeterd:

zo is de basisbak vrijwel helemaal verdwenen: deze zendbak voor thuisgebruik was groter van formaat, en had meer bedieningsfuncties in de praktijk. Door de vooruitgang in electronica zijn al deze functies tegenwoordig ook op mobielbakken te vinden. De noodzaak van een grote zendbak thuis is daarmee verdwenen. Ook het keurmerk is van de zendbak verdwenen. Er zijn nog wel bakken met een CEPT keurmerk te vinden, maar het staat er tegenwoordig niet meer zo nadrukkelijk op vermeld. Dit komt doordat fabrikanten tegenwoordig heel handig een Multinorm-schakelaar hebben gebouwd op hun zendapparatuur. Via een keuzeregelaar is zo voor het land waarin je je bevind, de juiste afstemming van de apparatuur ingesteld en houdt je je netjes aan de landelijke wetgeving. Met name handig voor truckers die internationaal rijden, maar ook voor fabrikanten, die op die manier de kosten laag kunnen houden.

Koop je een nieuwe bak, informeer dan naar de Multinorm of CEPT Euronorm. Op 3 maart 2020 bestond de legale 27 MC 40 jaar in Nederland. Dit is realtief stil gevierd; een schril contrast met destijds. Natuurlijk: er is tegenwoordig een heel andere manier van communiceren gaande. Mobiele telefoon en internet hebben een nieuwe, eigen revolutie veroorzaakt. Maar waarom dan tóch nog een zendbak?

  1. het is vrije communicaite, dus zonder vergunning of abonnement.
  2. het is het meest sociale medium wat er is, beter en eerlijker dan de huidige social media.
  3. het is reclame-vrij (reclame maken op de 27 MC is verboden in de wetgeving).
  4. het verbindt de mensen op lokaal niveau (in een straal van ca. 30 km).
  5. het biedt plaats aan hobby's, interesses, en communicatie van uiteenlopende aard.
  6. het bevrijdt mensen uit eenzaamheid of sociaal isolement.
  7. het kan een opstapje zijn naar radio zendamateur.
  8. het kan vitale informatie doorgeven of mensen in nood direct helpen.
  9. het is rustiger dan vroeger, je bereik is groter dan vroeger en je hebt meer mogelijkheden dan vroeger.
  10. de 27 MC werkt altijd! Mobiele netwerken, het internet, telefooncentrales: tijdens een ramp kan alles storen of niet meer werken. De 27 MC echter werkt áltijd; óók in geval van nood.
  11. het is leuk! Lokaal, regionaal, nationaal en internationaal (via de Euronorm of Multinorm). Je maakt veel nieuwe vrienden in het écht.

De 27 MC is nog lang niet uitgestorven, en is dat ook niet van plan. Wij van 27MC.org (en vele anderen met ons) zijn van mening dat juist in deze moeilijke tijden in de wereld de aloude zendbak - zij het in nieuwe vorm - weer voor velen een feest zal zijn. Of je nu al eerder een bak hebt gehad, of nog niet bekend met met het fenomeen: de 27 MC is er voor iedereen!!

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta