Het is: .

101: Star Trek Customizable Card Game

Speciaal voor beginners van het kaartspel geschreven, dus we beginnen ook écht bij het begin. En dat heb je nodig, om niet te verdrinken in een moeras vol spelregels. We gaan er dus van uit dat je zojuist je allereerste starterdeck van het Star Trek The Next Generation Customizable Card Game hebt gekocht, waarschijnlijk omdat je fan bent van de serie. Dan ben je hier aan het goede adres! Want we weten alles van Star Trek, en alles van dit kaartspel. Lees verder en leer trucs en tips.

INLEIDING

In dit verzamelkaartspel, kortweg Star Trek CCG genoemd, is het de bedoeling om zo snel mogelijk 100 punten te scoren. Die punten kun je op verschillende manieren verdienen, maar voornamelijk door op missie te gaan. Je gaat op missie, door te reizen via een ruimtelijn; dit kunnen objecten in de ruimte zijn, maar ook planeten. De ruimtelijn wordt verbeeld met 12 ruimtelijnkaarten, ook wel missiekaarten genoemd. Beide spelers leggen hiervoor elk om beurten 6 missiekaarten op een enkele lijn naast elkaar neer. De kaarten zijn aan beide zijden af te lezen, dus dat is makkelijk. Elke ruimtelijnkaart kent een afstand, dit staat weergegeven met een cijfer onderaan de kaart.

Om te kunnen reizen langs de ruimtelijn, heb je natuurlijk van alles nodig: mensen, middelen en materialen. Je moet allereerst een outpost of facility bouwen; dit is de basis om al je kaarten naar toe te spelen vanuit je hand naar de tafel, en dient als verzamel- en vertrekpunt om te gaan reizen. Zodra je outpost ligt aan een ruimtelijnkaart, kunnen we dingen gaan aanmelden voor actieve dienst. Dit doe je door kaarten van je hand naar de outpost op tafel te spelen. Je hebt natuurlijk een schip nodig, personeel en gereedschappen en wapens.

Allemaal hebben ze hun eigenschappen en allemaal hebben ze elkaar op de een of andere manier nodig. Maar zover zijn we nog niet. Als je zou gaan reizen naar een missiekaart en de punten zou kunnen scoren, dan heb je snel 100 punten. Het spel wordt wat interessanter als er gevaren zouden zijn, of blokkades. En die zijn er ook, in de vorm van dilemmakaarten. Er worden -zodra de ruimtelijn is gelegd door beide spelers- nu eerst dilemmakaarten willekeurig ónder de missiekaarten gelegd om beurten.

Deze kaarten dienen straks eerst te worden opgelost met de eigenschappen die je schip, personeel en gereedschappen of wapens bij zich hebben, zodra je op die missiekaart bent aangekomen. Het neerleggen van de missiekaarten als ruimtelijn en het plaatsenvan de dilemmakaarten eronder, wordt 'seeden' ofwel 'zaaien' genoemd: de kaarten worden strategisch verspreid neergelegd voordat er kan worden gespeeld. Dilemma kaarten zijn eigenlijk een soort puzzels, die je met de eigenschappen van je kaarten op die plek moet oplossen.

Lukt dit, dan ben je een stap verder in het scoren van punten. Maar lukt dit niet, dan is je beurt voorbij of zijn er zelfs kaarten 'dood', 'defect' of 'vernietigd'. Het geheel speelt zich af als een soort aflevering van Star Trek, met steeds een ander verhaal. Elke kaart in het spel is eigenlijk een soort van spelregel, en door je eigen deck samen te stellen, neem je als het ware je eigen spelregels mee naar de tafel. Je moet natuurlijk wél het geluk hebben dat je op het juiste moment de juiste kaarten hebt en kunt gebruiken, en zie daar de term 'Customizable Card Game'.

Het is verslavend, het is leuk, het is spelen, verzamelen, fans ontmoeten, het is geweldig. Tot zover een korte introductie.

SPELTIPS

Goed, we gaan er nu van uit dat je het Engelstalige spelregelboekje uit je starterdeck hebt gelezen. We gaan er ook van uit dat je vol zit met vragen en een aantal dingen nog niet helemaal duidelijk zijn. Geen paniek: we helpen je feilloos verder.

1. Kijk van welke fractie je de meeste personeelskaarten hebt, en vul dit aan met de Non-Aligned personeelskaarten. Zorg dat je hier ook de Outpost van hebt.

2. Zorg voor Missie kaarten met hoge punten en een kleine reisafstand.

3. Let goed op je Dilemma kaarten; sommigen zijn alleen te gebruiken voor een Space Missie en andere alleen voor een Planet Missie. Probeer een set te seeden die extra veel schade aanricht bij je tegenstander, óf die je zélf heel eenvoudig kunt oplossen.

4. Probeer 1 of 2 Missie kaarten vrij te houden van Dilemma's met seeden. Als je tegenstander dit niet goed heeft gezien, dan kun jij straks heel makkelijk punten scoren.

5. Zorg dat je gekozen personeel zo veel mogelijk verschillende eigenschappen heeft. Neem ook extra Equipment kaarten en wapens mee.

6. Stel je deck samen met minstens 3 schepen, zodat je snel een schip trekt waarmee je kunt reizen. Shuttles zijn ook erg handig, zeker tussen beginnende spelers onderling. Dan worden schepen nog niet zo vaak aangevallen en is men meer bezig met de Missies.

7. Hou rekening met het omlaag stralen van Personeel naar een planeet, dat je altijd één Personeel aan boord van het schip houdt, wat in geval van nood kan terugvliegen.

8. Stel je deck zoveel mogelijk samen met universele kaarten, zodat je meerdere keren dezelfde eigenschappen hebt op één plek. Dit is van strategisch belang.

9. Sommige Dilemma kaarten halen ook punten af van de score van de tegenstander, maak er gebruik van. Het Borg Ship Dillemma brengt 45 punten op, als je aan de eisen voldoet. Zorg vooraf dat je deze eigenschappen bezit en scoor heel eenvoudig deze extra punten. Heb je deze kaart 2 of 3 keer op dezelfde plek geseed, dan heb je eigenlijk al gewonnen.

10. Kevin Uxbridge en Amanda Rogers zijn handige kaarten waarvan je er gerust meerdere kopieën van in je deck kunt hebben.

Met deze 10 speltips kun je een goed deck samenstellen. Ruil en verzamel kaarten, het spelen wordt er stukken gemakkelijker door. Het gaat er bij dit spel niét om of je álle kaarten hebt, of dat je alleen met zeldzame, dure kaarten wilt spelen. Het gaat er om, dat je zo snel mogelijk 100 punten scoort. Hou dat in gedachte bij het samenstellen van een deck.

SPELVARIATIES

Leuk voor zowel beginnende als gevorderde spelers zijn spelvariaties die je kunt bedenken. Zo kun je vooraf allebei afspreken om te spelen vanuit een nieuw ongeopend starterdeck; wat je hebt daar moet je het dan mee doen.

Ook kun je vooraf afspreken om alleen met kaarten uit de Premiere Edition te spelen; dit is vooral handig voor beginnende spelers, die eerst de basis van alle spelmechanismes moeten leren.

Een andere leuke variant is dat je vooraf afspreekt om je deck uit maximaal 60 kaarten te laten bestaan, of dat je een deck bouwt met alleen maar Common kaarten.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta