Het is: .

Beef Jerky

Beef Jerky. Gedroogd vlees. Het van oorsprong Peruaanse gerecht stamt af van de Quechua stam, waar het Ch'arki ofwel "gedroogd vlees" werd genoemd. Tegenwoordig een populaire snack die niet alleen tijdens kampeeruitjes en survival tochten wordt gebruikt, maar ook als lekker en voedzaam tussendoortje thuis. Want Beef Jerky is voedzaam. Door vlees te drogen behoudt het al zijn voedzame stoffen maar verliest het 90% van zijn volume en is tevens bestand tegen verschillende weersinvloeden, mits goed bewaart.

Ingrediënten:

  • 700-900 gram mager rundvlees (bieflappen, biefstuk); géén vet of vetrandjes want dit maakt het resultaat ranzig
  • half kopje water

    de onderstaande ingrediënten naar eigen smaak aanpassen:
  • 2 eetlepels soyasaus
  • 2 eetlepels Worchestershire saus
  • 2 eetlepels appelazijn; dit maakt het vlees malser
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uipoeder
  • 1 eetlepel gemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • halve theelepel zout

Bereiding:

  1. leg het vlees ca. 30 minuten in de vriezer zodat het opstijft, maar niet keihard wordt
  2. haal het vlees uit de vriezer en leg het op de snijplank. Kijk hoe het weefsel in lengte loopt door het vlees
  3. snij het vlees haaks (dwars) over het lengteweefsel in plakken van 2 a 3 mm dik. Door dwars te snijden kort je het weefsel in en krijg je malser vlees
  4. pak een schaal en voeg het water en de ingrediënten toe. Goed roeren en mixen
  5. voeg de reepjes vlees toe in de marinadesaus en mix het geheel goed door elkaar. Zorg dat elk stukje vlees goed is ondergedompeld in de saus
  6. dek de schaal af met plastic folie en zet deze in de koelkast gedurende 12-24 uur
  7. neem de schaal uit de koelkast, pak een plank en een roller
  8. leg de stukjes op de plank en rol ze plat tot ca. 2 mm; zo hebben alle stukken vlees dezelfde dikte en drogen ze allemaal gelijkwaardig uit
  9. plaats de stukken vlees in een dehydrator (voedseldroger) en zet deze aan op 70 graden gedurende 7 uur
  10. kijk na 7 uur of het vlees volledig gedroogd maar nog wel een beetje elastisch is; bij twijfel nog een uurtje extra drogen
  11. neem de gedroogde stukken vlees uit de dehydrator en doe ze in een plastic hersluitbare zak, samen met een zakje silicagel; dit onttrekt eventueel vocht
  12. je beef jerky is nu ruim een week houdbaar zonder enig probleem. Langer bewaren? Doe ze dan na het drogen in een mylar zakje met een zuurstof absobeer zakje erin; je kunt het nu met gemak anderhalf jaar bewaren.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta