(Hoeksche Waard, Zuid-Holland, 1570. Supersemmie - Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0)
Voor de voorgeschiedenis moeten we eventjes terug naar die eerste generatie van de familie Dekker, die ging wonen aan de Schenkeldijk te Rhoon. Hiervoor maken we gebruik van de gegevens uit onze stamboom via het programma Aldfaer.
Om te beginnen is daar Cornelis Dekker, geboren op 14 maart 1870 (als Kornelis Dekker) te Heinenoord. Zijn ouders waren Arie Dekker en Wilhelmina van Heeren.
En daar is Lijntje Weeda, geboren op 13 januari 1873 te Zuid-Beijerland. Haar ouders waren Jan Weeda en Adriaantje 't Jong.
Omdat er in de Hoeksche Waard veel plaatsnamen eindigen op '...land', werden/worden de inwoners ook wel 'S'Landers' genoemd in de omliggende regio.
In die tijd, en nog steeds, geldt de Hoeksche Waard als onderdeel van de 'Bible Belt'; een onderdeel van aaneenliggende gemeenten, dwars door Nederland, waar men streng religieus is, vloeken een doodzonde, zondagsrust Heilig is (net als het kerkbezoek), en gezinnen voornamelijk bestaan met veel kinderen en boerderijen (een boerderij werd en wordt lokaal ook wel een 'stee' genoemd). Omdat hierdoor in dit tijdperk aan het eind van de 19e eeuw vol loopt, zullen nakomelingen moeten uitbreiden naar omliggende gronden en gemeenten.
Op 14 april 1896 trouwt Cornelis Dekker met Lijntje Weeda te Zuid-Beijerland; hij is dan 26 jaar en zij is 23 jaar. Waar en wanneer zij zijn gaan samenwonen ontbreekt nog in de informatie, maar nakomelingen komen er al snel. Maar liefst 10 in totaal; normaal voor die tijd. Er was ook immers veel armoede, ziekte en sterfte onder pasgeborenen.
Van de 10 kinderen, waarvan Mina Dekker de oudste was (geboren op 6 oktober 1896), waren er 8 dochters, en 2 zonen. Arie Dekker, de jongste werd geboren op 9 september 1918.
De voornamen van alle kinderen waren: Kniertje, Mina, Jan, Adriaantje, Lijntje, Hendrika, Jansje, Aria, Pietje, en Arie.
Door het tekort aan landbouwgrond en boerderijen trokken veel van de dochters van de familie Dekker over de Oude Maas met het veer (de veerpont destijds) via Goidschalxoord (spreek uit als: Goedschalksoord) naar Rhoon (nu gemeente Albrandswaard). Na hun huwelijken werden de meesten boerin op een stee aldaar. Van 1914 tot en met 1918 was daar ook de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Nederland officieel neutraal bleef in die oorlog, liepen de prijzen extreem hoog op en kreeg met te maken met een ware hausse aan Belgische vluchtelingen. Dit, in combinatie met enkele bommen die op Nederlandse steden werden gedropt, maakte het alledaagse leven erg zwaar, ook in die regio.
Maar na de oorlog keerde de rust al snel terug, en met hard werken en oogsten daalden ook de prijzen al snel. Er moest worden opgebouwd en uitgebreid, en dat deed ook de familie Dekker. Wanneer zij zelf de overstap hebben gemaakt naar Rhoon, is ons niet bekend. Maar we weten wél dat het huis aan de Schenkeldijk is gebouwd met het hout van de barakken van de soldaten uit die Eerste Wereldoorlog. Dus zij zijn als gezin ná 1918 verhuisd naar Rhoon.