Kip. Welk kind is er niet gek op?!? Een oud recept wat wij vroeger rond de Kerstdagen aten heette 'De Kip Met De Gouden Eieren'. Tegenwoordig zijn er modernere varianten op, maar in het kort is het lekker, zoet, hartig, warm en smakelijk. Dit is ons recept voor 4 - 6 personen:
Ingrediënten:
- ca. 800 gram kipfilet
- 1 eetlepel olijfolie
- kruidenmix naar eigen smaak toevoegen, óf zout en peper
- 1 blik halve perziken
- 1 kleine ui in stukjes gehakt
- 1 theelepel fijngemalen gember
- 2 fijngehakte knoflookteentjes
- vers gehakte basilicum blaadjes
- kippenbouillon
- 1000 gram witte rijst
Bereiding:
- verwarm de oven voor op ca. 180 graden celsius
- doe de kipfilet in een gietijzeren pan en besprenkel ruimhartig aan beide zijden met de kruidenmix of het zout en peper
- bak de kip ca. 3 minuten aan één kant, dan omdraaien en nog eens 3 minuten laten bakken
- plaats de kip op een bakplaat en laat de bakresten en sappen in de pan voor straks
- voeg de gesnipperde ui toe aan de pan en glazuur
- voeg vervolgens toe de gember, knoflook en basilicum en roerbak ca. 1 minuut
- voeg vervolgens de kippenbouillon toe en roer ruimhartig het mengsel door elkaar
- neem de pan van het vuur en leg de halve perziken rondom langs de buitenrand van de pan. Leg de kipfilet in het midden
- kook een pan met water voor de rijst en kook de rijst tegelijk met stap 10
- doe het geheel in de oven op ca. 180 graden celsius, gedurende 20 tot 25 minuten. De binnentemperatuur van de kipfilet moet dan minstens 75 graden celsius aangeven
- serveer de kip en rijst apart van elkaar, zodat deze pas op het bord samenkomen.