Wat Was Lowlands?

We spreken van "was" vanuit óns standpunt als voormalig bezoekers. We gunnen iedereen zijn huidige plezier en zijn niet anti of tegen.

Uit het programma van Lowlands 2001:

Lowlands is een alternatief festival. Maar niet zomaar één.
Om te beginnen zijn er niet twee podia, of drie, maar acht, allemaal overdekt én 1 openluchtpodium. Plus zeven viersterrencampings.
Je kunt er bandjes zien, en dj's horen. En dansen tot het ochtendgloren. Maar ook naar de film. Het theater. Cabaret. Een revue. Waanzinnig eten. Riant drinken. Gezond snacken. Een piercing halen, of een massage. Relaxen aan de brainmachine. Bij de buren in de achtbaan. Slenteren over de markt. De dagkrant lezen. Ochtendgymnastieken. Zwemmen in het meer. Sms'en op het reuzenscherm. Of gewoon blijven frutten rond je tentje, met hooguit een uitstapje naar het 24-uurscafé. Het kan allemaal, en meer.
Lowlands is, kortom, flex & druk & rock & lol. 24 uur per dag. Drie dagen lang. De tijd van je leven.
 

Het alternatieve festival was al volop in verandering naar een hipster festival. Helaas. Één van de ongeschreven regels omtrent festivals is, dat als je het programma wijzigt, je ook de bezoekersgroep wijzigt. Lang, heel lang hebben een steeds kleiner wordende groep oer-Lowlanders (zichzelf dinosaurussen en holbewoners noemend) getracht mee te gaan met de jaarlijkse veranderingen op het terrein en in de acts, maar de grote kentering lag al rond 2002, toen een dramatisch lage kaartverkoop en een onafgebroken regenstroom het festival, het programma en het terrein definitief veranderden. 

Waar eerst de zonderling, de paradijsvogel, de wereldreiziger, de alternatieveling en de oude hippie het grootste gedeelte van de weekendbevolking vormden, wijzigde dit zich tussen 2003 en 2009 in rap tempo met de komst van de Randstedeling, de Ibiza-ganger en de hipster. Het festival werd 'gladgestreken' in zijn uitstraling, het programma ging van progressief naar mainstream met grote dance-acts en dj's met veel bands op herhaling en de Indiaan en pittigie spinaziesoep moesten plaatsmaken voor La Place. Voor ons was 2009 het laatste jaar waarop we Lowlands aandeden: we kwamen eerder aan, en we gingen ook eerder weg. We hadden de uitgang definitief gevonden.

Dat gezegd hebbende, op deze site vind je de meeste van onze creatieve projecten van Lowlands wel weer terug: vooral over de periode 2001 t/m 2009 hebben we nog veel materiaal weten te bewaren; alles van daarvoor is verloren gegaan, of weggegooid.