Wat Was New Pop?

We spreken van "was" vanuit óns standpunt als voormalig bezoekers. We gunnen iedereen zijn huidige plezier en zijn niet anti of tegen.

Uit het programma van New Pop 1978:

“Het is nieuw, het is kwaliteit, het is onbekend, het is voor noppes en het kan alleen in Rotterdam”. Punk en New Wave breken ook in Nederland door en Rotterdam legt van 1977 en 1981 jaarlijks 200.000 gulden (€90.756,04) op tafel om in het Zuiderpark een gratis toegankelijk festival neer te zetten voor iedereen. Het blijkt een enorm succes en in 1978 komen zo'n 80.000 bezoekers af op relatief onbekende namen als Chris Rea, Gruppo Sportivo, Herman Brood & His Wild Romance, The Boomtown Rats en vele anderen.

De sfeer was fenomenaal, het weer was aangenaam en de kramen langs het pad maken het feest compleet. Het zal later voortgezet worden in ondermeer Poppark, Metropolis en diverse andere gratis toegankelijke festival. Andere steden, zoals bijvoorbeeld Parkpop in Den Haag, hebben het kunstje later afgekeken en kwamen met hun eigen gratis festival. Voor de gemiddelde Nederlander is het opdoen van (gratis) cultuur dan ook erg belangrijk.