Titel | 'Tron' |
Acteurs | Jeff Bridges, Bruce Boxleitner, David Warner, Cindy Morgan, e.a. |
Stijl | CGI sci-fi |
Medium | digitaal |
Studio | Walt Disney Productions, 1982 |
Regisseur | Steven Lisberger |
Speelduur | 96 minuten |
Het zijn de jaren '80 en de thuiscomputer komt (voor hobbyisten) in opmars. Welk merk, systeem en software je ook gebruikt op dat moment (compatibiliteit bestond nog niet), ze hebben allemaal één ding gemeen: de elementen waaruit ze bestaan. Voor de buitenwereld betekent dit een computerbehuizing, een toetsenbord en een monitor, maar ook intern zijn er modules waaruit een computersysteem bestaat. Te denken valt aan een processor, geheugen, en opslagmedium.
Als in die tijd computers nog vaak worden gebruikt voor reclames en logo's van studio's, besluit een klein groepje van talenten aan schrijvers, programmeurs en videobewerkers om samen een script voor een mogelijke film te maken. Nadat er een proefpilot van enkele minuten als demo werd gemaakt, om aan te tonen dat dit technisch haalbaar was, geeft Disney het groene licht. In 1982 is daar de film 'Tron'.
Het vertelt het verhaal van een programmeur/hacker die in zijn vrije tijd ook sleutelt aan computers en toebehoren (een laser annex digitiser) in de kelder van zijn speelhal. Hier wordt hij gedigitaliseerd en komt terecht in de wereld van de computer. Internet bestond nog niet, maar de hoofdrolspeler Flynn komt terecht in het mainframe van een groot bedrijf.
Bij dit bedrijf werkt een beveiligingsprogrammeur genaamd Alan Bradley, die een stuk software heeft geschreven waarmee het mainframe elke vorm van hacken kan onderscheppen en uitschakelen. Het bedrijf ziet hier echter niets in, maar Bradley laat de software gewoon draaien. Ondertussen komt de gedigitaliseerde versie van Flynn de software van Bradley tegen, genaamd Tron. Flynn en Tron beleven allerlei spannende momenten, en de echte wereld versmelt uiteindelijk samen met die in het mainframe, waarbij beide werelden moeten vechten tegen de boosaardige directeur en diens software.
Ook het romantische gedeelte ontbreekt niet, net zoals de spannende achtervolgingsscenes, die op motorfietsen en die met vliegende beveiligingssoftware. Het mooie van 'Tron' is dat het álle elementen van de opbouw en werking van een computersysteem voorbij laat komen. Het is een logisch verhaal met een logische opbouw, áls je in die tijd besef hebt van (de werking van) computers. En daar ligt in die tijd ook het manco (falen) van de film: het grote publiek snapt daar helemaal niets van.
Bovendien moet 'Tron' in 1982 andere films voor zich laten gaan als onder meer 'Blade Runner', 'Conan The Barbarian', 'First Blood', 'Raiders Of The Lost Ark', 'Poltergeist', 'Rocky 3' en 'E.T'. Daar valt niet tegen op te boksen natuurlijk. In de jaren erna krijgt de film alsnog een cultstatus, nadat mensen wereldwijd de thuiscomputer in hun woonkamer krijgen en bij velen opeens het kwartje valt qua verhaal.
In 2010 probeert Disney het nogmaals met de film 'Tron: Legacy'. Maar deze film wijkt volledig af van het origineel en flopt mede daarom. Waar in 'Tron' uit 1982 een écht verhaal met elementen van computersystemen werd verteld, stapt men in 'Tron: Legacy' hier van af en wordt het een té gelikte avonturenfilm met actiemomenten. Ook het computerspel uit 2010 flopt.
Inmiddels zijn we in 2023 beland en heeft Disney goéd geluisterd naar waar het mis ging. Een derde 'Tron' film staat in de startblokken voor productie. Maar de originele 'Tron' blijft een uniek meesterwerk met voor die tijd verbluffende graphics en speciale CGI effecten, en een waanzinnig goed verhaal. End of line.