(Unknown author - Creative Commons Zero, Public Domain Dedication)
EET MINSTENS ÉÉN KEER PER WEEK VEGETARISCH
Vegetarisch eten betekent: voedsel eten wat van oorsprong geen gezicht heeft: vlees, vis en gevogelte in het kort. Vegetarisch eten doe je al vaker dan je beseft: je boterham met pindakaas, je patatje mét, de kaassoufflé zijn zomaar wat traditionele voorbeelden van vegetarisch eten.
Maar er is inmiddels een ruime keuze aan vleesvervangers op de markt en voor elk budget; vegetarisch en vers eten is helemaal niet duurder dan je huidige prakje met stuk vlees. Door minimaal eens per week vegetarisch te eten om te beginnen, bespaar je al 2500 liter water bij de productie van je stukje vlees. Je bespaart ook op zo'n 20 vierkante meter aan grond, die beplant had kunnen worden met verse groenten en fruit; die groeien veel sneller, verbruiken een fractie aan water bij de productie én stoten geen schadelijke methaangassen uit via mest, die de aarde verder doet opwarmen.
Verwacht bij een vegetarische burger géén identieke vleessmaak, maar het zit er tegenwoordig erg dicht tegenaan. Ook vegetarische shoarma of vegetarische kipstukjes zijn bijna identiek aan het echte vlees. Om nog maar te zwijgen van de filet american: die is zeer geslaagd te noemen. En voor je eerste nieuwe ontdekking op vegetarisch gebied? Ga voor een broodje falafel, die kun je zelf dressen met je eigen verse groenten en saus. Vegetarisch eten is beter voor de planeet, maar ook beter voor jezelf. De overstap naar vegetarisch is gemakkelijker en sneller gemaakt dan je denkt en we maken een einde aan dierenleed, milieuvervuiling en verdere opwarming van de planeet.