Voorbereid op Rampen

(Isabel Calderon 98Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0)

Voorbereid zijn op "het ergste". Vroeger een standaard training in het leger als militair, maar de laatste kwart eeuw meer en meer het domein van de gewone burger zoals jij en ik. Even los van de vele samenzweringstheoristen en cultvolgers, je voorbereiden op een mogelijke ramp is tegenwoordig geen overbodige luxe meer. En daarom verdient dit ook wat meer serieuze aandacht. Je moet je ook zéker niet door angst laten leiden, want daar profiteert menig handige webshop al van, maar door redenering en het mogelijk aan rampen.

Toen op 19 juli 2024 een eenvoudige software update van het antivirusprogramma Crowdstrike zorgde voor een storing, liepen wereldwijd miljoenen servers en computers van grote bedrijven vast. De systemen vielen uit, met als gevolg wereldwijde storingen op vliegvelden, het openbaar vervoer, de logistiek en transport en ziekenhuizen. De schade is niet in geld uit te drukken, en pas een dag later was er een patch om het systeem weer te herstellen. 

Aangezien we in een digitale wereld leven, en we hier afhankelijk van zijn, werd er door een digitale fout onze werkelijke wereld platgelegd. Een vliegtuig wat niet vertrekt is vervelend, maar een operatie die niet door kan gaan is wel degelijk een kleine ramp met mogelijk ellendige gevolgen. Op 26 juli 2024 zouden de Olympische Spelen officieel geopend worden, maar in de ochtend bleek het hogesnelheidslijn treinnetwerk gesaboteerd met meerdere branden. Deze vorm van terrorisme is niet alleen vervelend, maar kan ook mogelijk op een ramp uitlopen als het om treinen zelf gaat, die zouden kunnen ontsporen. Ook dit is een potentiële ramp.

Er is dus een verschil tussen vervelend oponthoud en een (mogelijke) ramp, en op dat laatste focussen we ons in dit verhaal. Als je je dáár op kunt voorbereiden, maar ook op kunt handelen, dan heb je voorsprong op de rest. Laten we daarom eens stapsgewijs een noodpakket samenstellen, wat je per diréct kunt pakken bij een ramp. Tijdswinst is álles tijdens een ramp.

Soorten Rampen

Laten we eens kijken om welke mogelijke rampen we ons pakket kunnen samenstellen. We gaan daarbij uit van één pakket per persoon, dus alle genoemde items moet je vermenigvuldigen met het aantal personen voor wie je een noodpakket samenstelt.

1. oorlog

in geval van een oorlog moet je rekening houden met A-B-C: atoom- (kern-)oorlog, biologische oorlogvoering en chemische oorlogvoering. Bij een kernoorlog is het beschermen van de schildklier tegen straling erg belangrijk, bij een biologische oorlogsvoering zijn mondkapjes en ontsmettingsmiddel erg belangrijk, en bij een chemische oorlog is schoon water erg belangrijk. Zorg dus dat ál deze items standaard in je noodpakket zitten.

2. woningbrand

in geval van een woningbrand kun je álles verliezen in enkele minuten. Je noodpakket kan hierin uitkomst bieden, door bijvoorbeeld een USB-stick met daarop bestanden zoals een lijst met wachtwoorden voor websites, digitale kopiën van je foto-albums, papieren kopiën van legitimatiebewijzen en bankpassen en andere belangrijke documenten, een lijst met telefoonnummers die in geval van nood gebeld moeten worden en foto's van alle inwoners en huisdieren van het pand. Per persoon een aluminium deken ter isolatie van de kou en drinkwater zijn even eens belangrijk.

3. aardbeving

ook bij een aardbeving kun je snel álles verliezen. Schaafwonden en botbreuken zijn hier grote boosdoeners. Naast een EHBO opleiding of boek zijn pleisters, verband, hechtpleisters en een driekante doek samen met verschillende pijnstillers geen overbodige luxe. Ook hier zullen we ons pakket op samenstellen.

4. ziektes

de pandemie van 2019 t/m 2021 staat ons nog vers in het geheugen. In de toekomst zullen door klimaatverandering en opwarming van de planeet steeds vaker dergelijk situaties ontstaan, want virussen en bacteriën gedijen geweldig goed bij een warmer klimaat. Naast nieuwe uitheemse muggensoorten zullen er ook nieuwe virussen hun introductie doen in de samenleving met grote verspreidingskansen. Immers, een commercieel vliegtuig kan binnen 24 uur de aarde rond vliegen met alle risico's van dien. Een tekentang, maar ook ontsmettingsmiddel, mondkapjes, handschoenen, maar ook vuilniszakken en duct tape zijn van onschatbare waarde.

5.  ongevallen

van een massaal verkeersongeluk, tot een ontspoorde trein, tot pech op de camping, ongevallen kunnen altijd en overal voorkomen. Verbranding, uitputting, onderkoeling, uitdroging en ga zo maar verder zijn allemaal mogelijke rampen bij ongevallen. Naast de EHBO of een EHBO boek zijn wederom de pleisters, verband, driekante doek, en water de voornaamste middelen voor in je noodpakket. Ook communicatiemiddelen zijn van levensbelang om reddingsdiensten in te schakelen.

6. extreem weer

we kennen het fenomeen van extreem weer en dat zal de komende decennia alleen maar erger worden. Extreme overstromingen, extreme hitte en droogte, een stijgende zeespiegel, orkanen en actievere vulkanen kunnen bijdragen aan het extremere weer. Tegen droogte heb je meer drinkwater nodig, tegen hitte schaduw van een doek of hoed en zonnebrand, tegen en tegen de rest een hooggelegen droge schuilplaats.

Dit zijn slechts algemene voorbeelden van mogelijke rampen, en met deze informatie kunnen we ons basis noodpakket samenstellen. Je kunt het natuurlijk altijd uitbreiden of aanpassen. Zelf zien we een dergelijk noodpakket als een verlengstuk van onze kampeer ervaringen, maar dan voor serieus gebruik.

Prioriteiten stellen tijdens een ramp

1. veilige schuilplaats

een veilige schuilplaats is de allergrootste prioriteit. Niet alleen kun je hier schuilen tegen allerlei zaken, maar ook uitrusten als de veiligheid is gewaarborgd. Zorg dat je in jouw directe omgeving altijd diverse veilige schuilplaatsen weet als er zich een ramp voordoet.

2. schoon drinkwater

schoon drinkwater is eveneens een grote prioriteit. Zonder schoon drinkwater hou je het slechts 3 dagen vol. IS het water uit je noodpakket aan het opraken, zorg dan dat je ter plaatse schoon drinkwater voldoende hebt (2,5 liter per dag minimaal om te drinken), of hoe je water kunt filteren tot schoon drinkwater.

3. communicatie

heldere communicatie kan ook van levensbelang zijn bij een ramp, vooral als je niet weet wat er is gebeurd of hoe groot de omvang is. Naast het luisteren naar de radio voor de noodzender, moet je weten dat internet en mobiele telefoons het als eerste niet meer doen. De 27 MC hobby van de jaren '80 doet het echter wél altijd, dus een zendbak of portofoon kan wonderen verrichten tijdens een ramp. Zelfs een eenvoudig scheidsrechterfluitje kan uitkomst bieden, als je zelf niet in staat bent om je te verplaatsen, maar je wel aan anderen kunt laten weten waar je bent.

4. stroomvoorziening

in onze digitale wereld is stroomvoorziening álles. Behalve communiceren via internet of mobiele telefoon, kun je ook verlichten, verwarmen, en elektrisch gereedschap gebruiken. Kijk of je -eventueel met anderen- de stroomvoorziening weer kunt herstellen lokaal. Via het energiebedrijf, via zonnepanelen, of wellicht een auto accu. Stroom is kansen hebben.

5. voedselinventarisatie

Heb je de eerste 4 punten op orde, dan wordt het tijd voor een voedsel inventarisatie. Afhankelijk van de ramp en met hoeveel personen je samen bent tijdens de ramp, is het inventariseren van voedsel een verder vereiste. Leg de resten uit alle noodpakketten bij elkaar, tot aan snoep toe. Alles moet geteld worden en verdeeld over de groep met wie je samen bent tijdens de ramp. 

Ga daarna ook op zoek naar externe voedselbronnen. Bomen, moestuinen, fruitstruiken, maar ook koel- en vrieskasten kunnen een verschil maken in die eerste dagen na een ramp. Vermijd supermarkten en winkelcentra! Hier zullen plunderaars actief zijn en geldt het recht van de sterkste, wat jouw of jullie veiligheid niet ten goed zal komen. Heb je deze 5 punten op orde, dan is verdere samenwerking, communicatie en plannen tot er redding is, van levensbelang. Rust ook voldoende, want een herstellende geest een lichaam houden het tijdens een ramp ook langer vol.

Onze lijst

Onze onderstaande lijst is dus gebaseerd op het absolute minimum, voor een periode van 72 uur, en voor één persoon. Meerdere personen = meerdere keren deze lijst als pakket samenstellen:

  • 4 jodium tabletten 
  • 6 mondkapjes
  • 5 pleisters
  • 4 verbandwindsel
  • 1 driekante doek
  • strips van 10 stuks pijnstillers als paracetamol, diclofenac en ibuprofen
  • 1 tekentang
  • 1 schaar
  • 1 zakmes of stanleymes
  • 1 lucifers of aansteker
  • 10 waxinelichtjes
  • 1 desinfectiemiddel bijvoorbeeld Sterilum
  • 1 ontsmettingsmiddel bijvoorbeeld Betadine
  • 3 foliedekens tegen kou
  • 7,5 liter water minimaal
  • 1 USB-stick met digitale foto albums, wachtwoorden
  • 1 papieren kopiën van legitimatiebewijs, rijbewijs en bankpassen
  • 1 EHBO boek
  • 3 vuilniszakken 60 liter
  • 1 rol duct tape
  • 1 plastic grondzeil om op te zitten of onder te schuilen
  • 2 rol toiletpapier
  • 1 tandenborstel en tandpasta
  • 10 oplaadbare batterijen minimaal, volledig opgeladen
  • 2 portofoons en 27 MC apparatuur
  • 1 draagbare radio of wereldontvanger
  • 1 flesje zonnebrand
  • 1 hoed of petje
  • 1 voetbal-/signaalfluitje
  • 6 glowsticks
  • 100 euro contant geld minimaal
  • 3 dagen medicijnen
  • 6 stuks ramen noedels of ander voedsel wat in heet water te bereiden is
  • 6 stuks voer voor huisdieren

Grijpklaar

De meeste rampen gebeuren onaangekondigd, terwijl we sommigen zien aankomen. Omdat tijdswinst op elk moment van een ramp levensreddend kan zijn, moet je noodpakket grijpklaar staan op elk moment van de dag of nacht. Oefen waar je mogelijk het beste je noodpakket kunt pakken bij een ramp. Binnenshuis bij één van de deuren naar buiten? De schuur of berging buiten? Een extern pand elders? Hoe sneller ( 90 tot 120 seconden maximaal) je het kunt oppakken en meenemen, des te meer voordeel heb je er van tijdens of na de ramp, en wellicht kun je ook anderen er mee helpen.

Verdiep je eens in een eigen noodpakket. Als je alles naloopt, kom je wellicht op dingen waar je niet eerder over hebt nagedacht. In dit geval is kennis macht. Laat je geen angst aanpraten door anderen, maar wees wél voorbereid. Want de kansen op rampen deze eeuw nemen alleen maar toe, en wie goed is voorbereid, houdt het langer uit. Succes!

Kijk voor verdere informatie eens op: www.denkvooruit.nl of op ehbo.nl.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta