(Ellywa - Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0)
Ook dit jaar was Nederland weer getuige van een jaarlijks terugkerend fenomeen: de Koninklijke Onderscheiding, in de volksmond ook wel de "Lintjesregen" genoemd. Een rijke traditie met diepgang en zeker niet zómaar iets.
Al in 1815 kende Koning de 'Millitaire Willems-Orde' en de 'Orde Van De Nederlandse Leeuw' toe, gevolgd door Koningin Wilhelmina in 1982 met de 'Orde Van Oranje-Nassau'. Hoewel het onduidelijk was wié welke Onderscheiding kreeg, werd daar vanaf 1994 meer duidelijkheid en bestemming aan gegeven.
Het is een Koninklijke Onderscheiding; dit betekent dat het Nederlandse Koningshuis het behaagt om iemand met persoonlijke verdiensten en inzet te voorzien van deze Onderscheiding. Deze personen worden breed gekozen uit alle lagen van de bevolking en uit allerlei instanties. Zij worden dan voorgedragen, waarna een selectieprocedure plaatsvindt.
Na selectie wordt men uitgenodigd op locatie, vaak door de gemeentebestuurders van de woonplaats, waarna met een korte voordracht van de verdiensten en inzet het lintje (de Koninklijke Onderscheiding) wordt opgespeld. Deze onderscheiding is voor het leven, niet overdraagbaar en het lintje met het doosje blijven tijdens het leven in bruikleen van het Koninklijk Huis. Na overlijden van de onderscheidene dienen deze te worden ingeleverd.
In Nederland worden zo burgers extra in het zonnetje gezet en Koninklijk gewaardeerd voor hun inzet en prestaties. Vaak zijn het vrijwilligers, medewerkers van publieke taken, mensen met het hart op de juiste plaats en de onvermoeibaarheid van een leeuw; zij gaan vaak veel verder dan hun takenpakket vereist.
Deze mensen zijn de 'sociale lijm' die Nederland bijeen houdt. Zij vangen op, incasseren, en doen extra stappen om er te zijn voor een ander, voor elkaar. Dat maakt die onderscheiding dan ook zo bijzonder. Sta eens stil bij al het werk wat zij hebben gedaan en nog doen, en de resultaten die het Nederland in de vele lagen van de samenleving geeft.
De 'Lintjesregen' is wat Nederland daarom zo uniek maakt in de wereld en waarom Nederland zo vooruitstrevend en ruimdenkend is. En daar mag dankbaarheid tegenover staan. Niet alleen namens het Koningshuis, maar namens ons allemaal met zo'n 18 miljoen Nederlanders. Dank u wel.