Weinig mensen staan er bij stil: waarom kost een nieuw apparaat al gauw 12 tot 20 keer méér in losse onderdelen? Of het nu gaat om een nieuwe auto, nieuwe wasmachine of welk apparaat dan ook, de losse onderdelen zijn veel een veelvoud waard dan de aanschaf van het nieuwe apparaat. En zodra het kapot gaat, doen we er afstand van; we hebben immers een verwijderingsbijdrage betaald voor correcte verwerking in de afvalstroom.
Dat kan wel waar zijn, maar vaak als een item stuk gaat, is zo'n 90% van de onderdelen nog in prima werkende staat. We moeten daarom - net als vroeger - weer leren om in onderdelen te denken, zodat deze weer hergebruikt kunnen worden, óf in enkele gevallen worden doorverkocht. Een wasmachine die kapot gaat, wordt gratis meegenomen als er een nieuwe wordt geplaatst.
Maar als je deze zélf naar de schroothandel brengt, heb je al snel 10 euro voor het oud ijzer. Demonteer je hem thuis en zet je de goede onderdelen op bijvoorbeeld Marktplaats, dan heb je al snel 50 tot 100 euro terugverdiend. En dat alleen maar omdat je in onderdelen hebt gedacht. Dingen en onderdelen brengen ook nog geld op als ze kapot zijn. Beter kun je niet bezig zijn als het gaat om de economie en het milieu.
Je onttrekt aan de afvalstroom, maakt een ander gelukkig met goedkope onderdelen én je houdt er nog wat geld aan over. In dit voorbeeld gaat het om een wasmachine, maar het geldt eigenlijk voor álle soorten apparaten en machines. Schroefjes en moeren bij de bouwmarkt zijn enorm duur, maar als je ze uit oude apparaten schroeft en bewaard, heb je al snel een voorraadje gratis.
Ga daarom vanaf nu bij alles wat je hebt in onderdelen denken en zodra het kapot gaat, kijk dan eerst of je het zélf goedkoop kunt repareren en zo niet, verkoop dan de onderdelen die nog wél goed zijn. Weggooien of afvoeren kun je het later altijd nog tenslotte.