Het is: .

Tandy

Vér voor AliExpress, vér voor Conrad, zelfs vér voor Japanse elektronica, was daar Tandy. Opgericht in 1901 als schoenleder verwerker in Amerika, koos het definitief voor de naam Tandy in 1963 na overname van elektronicabedrijf Radio Shack, en werd dit definitief de voornaamste bron van inkomsten: consumenten elektronika en -componenten onder de eigen merknamen 'Tandy' (algemene merknaam), 'Radio Shack' (consumentenproducten), 'Realistic' (discoapparatuur en elektronica), 'Plug n Talk' (radio apparatuur), 'Science Fair' (componenten en wetenschappelijke producten), 'Archer' (componenten en onderdelen), 'Concertape' (magneetbanden en schijven), 'Enercell' (accu's en batterijen) 'Optimus' (meetapparatuur), 'Clarinette' (muziekinstrumenten) en 'Micronta' (losse onderdelen en componenten). 

Omdat het bedrijf was overgewaaid uit Amerika met een handvol winkels in Nederland en België, en er bij mij eentje op de schoolroute zat als tiener, kwam ik ook in aanraking met dit bedrijf en zijn producten eind jaren '70 en begin jaren '80. De grote pluspunten van een Tandy winkel waren onder meer dat alles eigen merk was en in eigen productie; zo kon men ultragoedkoop zeer betrouwbare componenten, onderdelen en producten leveren.

Daarnaast had men een eigen catalogus, te vergelijken met die van Wehkamp, waarin alles keurig stond omschreven en geprijsd. Die prijzen waren zeer scherp en concurrerend en omdat je ook losse componenten en onderdelen kon aanschaffen tegen bodemprijzen (toén ook nog eens serieus in zeer goede kwaliteit), werd Tandy al snel de hobbyzaak bij uitstek. Ze hadden dan ook alles voor de serieuze hobbyist.

Naast een zaklamp of pocketradio kon je er ook mengpanelen, discolampen, een 27MC zendbak, audio compact cassettes, radiografisch speelgoed en nog veel meer kopen. Maar ook de losse onderdelen als lampen, snoeren, stekkers, kabels, een tapesnijder, soldeerspullen, potmeters, SWR-meters, en ga zo maar verder.

Vaak kreeg je bij Tandy ook meer waar voor je geld: 12 halen en 10 betalen, of 1 + 1 gratis, of korting op korting. Tandy verkocht producten als warme broodjes over de toonbank en de winkel bij ons was altijd vol klanten. In de jaren '80 komt Tandy met de eigen TRS-80 computer uit; een zeer betaalbaar compleet computersysteem van het eerste uur voor de consument. 

Scherp geprijsd is het niet alleen een serieuze IBM concurrent, het breekt de markt open voor betaalbare computersystemen, en toebehoren. Het gevolg is dat Tandy wordt overrompeld door het eigen succes en de systemen, maar ook losse diskettes, cassettes, recorders, monitoren, printers en printerpapier haast niet meer aan te slepen zijn. Dit wordt de focus van het bedrijf.

Maar IBM slaat hard terug en niet veel later begint de internationale standaardisering van componenten én van software. Om nog mee te komen presenteert men de Tandy 1000 en Tandy 2000, maar dit is eigenlijk al te laat. IBM en de vele IBM klonen winnen de race uiteindelijk en de inkomstenstroom droogt langzaam op. 

Ondertussen krijgt de andere poot van Tandy ook een behoorlijke klap te verduren. Het van oorsprong Duitse Conrad Electronics begint ook filialen te openen in Nederland, met goedkope componenten geïmporteerd uit voornamelijk China, met slechts enkele producten onder eigen naam en een sterk wisselende kwaliteit.

De consument ziet echter alleen de prijs en de omvang van de Conrad winkels, die vele malen groter is dan die van Tandy. Deze strijd wordt langzaam ook verloren. In de jaren '90 sluit Tandy Noodgedwongen al zijn winkels in Europa, met uitzondering van die in België, die het internettijdperk weet te bereiken, maar uiteindelijk ook het onderspit moet delven tegen internetgiganten als Amazon en AliExpress; hier sluit de allerlaatste Tandy in 2011.

In Amerika worden alle Tandy's gesloten en samengevoegd met de Radio Shack winkels en eindigt ook daar het Tandy verhaal. Radio Shack probeert dan in eigen land dezelfde tactiek als Conrad in Europa, maar de kredietcrisis van 2008 maakt daar snel een einde aan en in 2014 valt het doek dan ook definitief.

Tandy was een winkel met geschiedenis, en een goede groei in het tijdperk van de consumenten elektronica, de onderdelen en componenten. Zelf iets kunnen bouwen of repareren was niet alleen goedkoper, het resultaat van je eigen werk was geweldig en gaf je een voldaan gevoel. De stortvloed aan goedkope en onbetrouwbare elektronische rommelproducten uit de jaren '90 en '00 hebben het bedrijf op de knieën gekregen.

Tóch voorzie ik een duurzame toekomst, waarbij we weer teruggaan naar een tijd van reparatie en zelfbouw. En waarom ook niet? In de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw bouwde men zelf radio's, en telescopen, in de jaren '40 kwam daar de zendapparatuur bij en in de jaren '70 en '80 dus ook de audio, video en computer trends, apparatuur en toebehoren.

Ik voorzie dat de nabije toekomst dus weer open ligt voor een bedrijf met onderdelen, componenten, refurbished apparatuur, inruil apparatuur en scherp geprijsde in eigen beheer geproduceerde onderdelen en spullen. Tandy was voor mij als tiener een eye-opener op het gebied van hobby en onderdelen en ik heb er alleen maar zeer aangename en warme gevoelens bij. Dankjewel, Tandy!

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta