Ter Meulen

(Ter Meulen BV, Netherlands - Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0)

Ter Meulen was een rasechte Rotterdamse winkel, opgericht in 1897. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het terecht op het Binnenwegplein en daar kwamen wij destijds ook het vaakst. De groei zat er flink in en men kon zich lokaal vergelijken met de Vroom & Dreesmann filialen. Ook het eigen postorderbedrijf Ter Meulen Post had een enorme groei en was te vergelijken met een Wehkamp en een eigen catalogus.

Dat filiaal op het Binnenwegplein was groot opgezet. Drie verdiepingen en een kelder vol aanbiedingen (met de vaak bezochte platenafdeling) waar je alles kon kopen. Parfums, huishoudelijke artikelen, auto- en fietsspullen, dames- heren- en kinderkleding, schoolspullen, luxere items, en bovenin ook het restaurant, waar we na het winkelen vaak nog even wat dronken. Hier begon ook de hobby destijds van het suikerzakjes verzamelen.

Als kind was je voor je gevoel dan héél hoog en kon je ook héél ver kijken. Geweldig. Het assortiment was diep en breed en de prijzend erg concurrerend. Ikzelf kwam er op latere leeftijd vooral voor het assortiment singles en elpees, want dat was daar enorm. Het was nog nét voor de tijd dat de Free Record Shops als paddenstoelen uit de grond schoten en ook de Dixons met plaatwerk begon, dus hier moest je echt wel zijn in die tijd.

Met de metro naar station Beurs en dan was je er ook zo. Waarom met eigen vervoer gaan? Ideaal. Na het bezoek en vlak voor terugreis nog even traditioneel langs bij de Berliner Bollenkraam; steevast geparkeerd vlakbij Ter Meulen. De verse met room gevulde en rijkelijk bestrooide versgebakken bollen waren een klein feestje op zich. Zó ontzettend lekker!

Hoewel de jaren '80 nog expansie met zich meebrachten in de vorm van meerdere filialen ook in andere gemeenten, was de concurrentie moordend geworden en kon Ter Meulen niet lang meer stand houden. De gereorganiseerde formule ging (ook mede door de hoge huren) in 1993 ten onder. Enkele filialen werden door V&D overgenomen.

De postdivisie Ter Meulen Post ging in delen over naar het Duitse Klingel postorderbedrijf en het voormalig distributiecentrum 'Spaanse Kubus' doet sinds die tijd in vele functies voor diverse dingen zijn werk verder. Ik mis die roltrappen. Als kind ging je eerst naar de kelder, om vervolgens met alle roltrappen helemaal door te reizen naar de bovenste verdieping. Op avontuur, want het was machtig mooi.

Ter Meulen was een geweldig mooi groot en modern warenhuis. Het was een centraal punt in de stad, men verkocht er voor elke leeftijd wel actuele artikelen tegen een scherpe prijs en men folderde actief in en om Rotterdam in de regio. Het personeel was altijd prettig en het eigen restaurant maakte van je winkelbezoek echt een middagje uit. Ik mis Ter Meulen. Wie weet wat de toekomst brengt...

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta