We hadden je al eerder verteld over de komende circulaire economie. Waar we nu nog in een recycling economie leven, met een kleiner worden stroom permanent afval, daar zal in een circulaire economie al het resterende afval gaan dienen als grondstof voor diverse zaken; dus ook nucelair afval ofwel kernafval. Femto-technologie zal de ultieme oplossing gaan worden, maar zover zijn we nog niet.
Al het bestaande huidige wereldwijde kernafval wordt straks grondstof voor nieuwe zaken. Hoe kan dit? Eenvoudigweg door nieuwe technologiën die op dit moment gerealiseerd gaan worden. Allereerst de kerncentrales zelf. Deze zullen langzaam maar zeker vervangen gaan worden door kerncentrales van een vierde generatie. Deze vierde generatie kerncentrales werken op een geheel andere manier, waardoor er om te beginnen geen radioactieve straling meer vrij kan komen, óók niet bij een eventueel ongeval of een storing. We zullen hier in de toekomst nog op terug komen.
Het mooie van die vierde generatiecentrales is dat er absoluut geen restmateriaal meer overblijft na gebruik in deze centrales, maar dat ze zelfs oud kernafval volledig kunnen verwerken en opmaken als het ware tot schone energie zónder radioactief afval of gevaar. Een korte uitleg volgt hieronder:
Maar een andere manier om over te schakelen naar een circulaire economie is de evolutie van batterijen en accu's. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan iets bijzonders: de nucleaire diamant batterij. Eenvoudig gezegd wordt van radioactief afval materiaal verdampt en dit wordt geperst tot een kunstmatige industriële diamant. De diamant beschermt als het ware de gebruiker, omdat het slechts een kleine hoeveelheid radioactiviteit afgeeft, die de helft is van wat een banaan in de natuur afgeeft. Een banaan echter gaat niet lang mee, maar zo'n NDB (Nucelar Diamond Battery) kan in principe tot wel 28.000 jaar meegaan en stroom afgeven vanwege de radioactieve halfwaarde tijd.
28.000 jaar op één batterij! Wat betekent dit op dit moment in de praktijk? Hoewel de testfase de afgelopen jaren is afgerond, geven de eerste NDB's slechts een kleine fractie aan stroom in de praktijk; er is immers heel voorzichtig getest, maar het werkt echt. Op dit moment is de grootste NDB geschikt om een moederbord van een laptop van stroom te voorzien, óf een klein lcd polshorloge.
Maar door de formaten en de productie op te schalen, zullen binnenkort ook mobiele telefoons en tablets nooit meer een andere batterij nodig hebben, laat staan dat opladen nog nodig is. Wat later deze eeuw zullen de accu's volgen voor laptops, fiets accu's, scooter accu's en uiteindelijk personenwagens. Hiervoor is dus de techniek al beschikbaar, maar moeten de fabrieken voor productie nog worden gebouwd.
Dit zal nodig zijn in een omgeving waar je veel kernafval opgeslagen ziet liggen, dus Engeland is al eerste land aan de beurt. Hier wordt inmiddels al de eerste commerciële fabriek voor NDB's gebouwd en er zullen er dan snel meer volgen. Op die manier wordt ook het huidige kernafval veilig verwerkt tot nieuwe producten die niet langer schade toebrengen aan mens en milieu.
Als je nóg verder denkt, dan kunnen deze NDB's wellicht een grotere rol gaan spelen in de ruimtevaart, met interstellaire sondes, satellieten die langer blijven functioneren en communicatiemiddelen zoals li-fi. De mogelijkheden zijn enorm en de duurzaamheid ten opzichte van een mensenleven is ongekend groot. Binnenkort leverbaar: Nuclear Diamond Batteries. Wen er maar aan.