Voedsel. Het verbouwen ervan is problematisch. Kunstmeststoffen raken wereldwijd op, de bevolking groeit explosief en schoon water is schaars. De Derde Wereld leidt al ontzettend lang onder deze dreigingen. Water, en dan schoon zoet water, naar de woestijn brengen is ontzettend kostbaar. Maar wat als je met minimale middelen deze kosten omlaag weet te brengen naar slechts een fractie van wat de opbrengst aan voedsel?
Dat kan nu. Midden in onherbergzame gebieden, maar relatief dicht bij zeewater, kun je via zwaartekracht of een hele simpele pomp die op zonne-energie werkt, water pompen naar een gebouw, waarvan de muren bestaan uit hetzelfde golfkarton als bij ons in airco's en waterkoelers zit. Het dak over deze muren bestaat uit katoenen doek; meer niet. Dit zeewater wordt via een systeem bovenaan de kartonnen muren gesprenkeld, waarna de zwaartekracht dit omlaag brengt.
Dit karton kent nu twee belangrijke functies: het filtert het zeewater, waardoor de zoutkristallen achterblijven op het karton, en het schone water verdampt onder het katoenen dak, waardoor dit neerslaat op de grond en de gewassen. Schone waterdamp is voldoende om het proces van groei en bloei van de gewassen te beginnen én te onderhouden, want de wortels houden ook de grondlaag vochtig. De kosten van water zijn op deze manier dusdanig laag, dat het zeer winstgevend is om in overvloed voedsel te verbouwen.
{youtube}PvV-iPdORLc{/youtube}