Kardashev Schaal

De Sovjet astronoom Nikolai Kardashev heeft een hypothetische Schaal bedacht, die de geavanceerdheid van een beschaving meet op basis van de energieconsumptie. De Kardashev Schaal geniet internationaal aanzien en kan mogelijk helpen in de zoektocht naar intelligent buitenaards leven. Afhankelijk van welke bron je raadpleegt, kent de Kardashev Schaal 5, 6 of zelfs 7 tredes.

Kardashev Type 0 beschaving:

hier is sprake van een intelligente beschaving die industrie en technologie heeft ontwikkeld om energie op één of andere manier te gebruiken, al is het niet zo efficiënt. De Aarde is de afgelopen 200 jaar een Type 0 beschaving geweest op deze schaal, maar door de steeds snellere doorbraken waaronder raketten, ruimtevaart en computers, stijgt het gebruik van technologie en dus ook de bijbehorende energieconsumptie. 

Op dit moment is de Aarde 0,7 op de Schaal van Kardashev.

Kardashev Type 1 beschaving:

een Type 1 beschaving is in staat om ál de energie van de lokale ster op de planeet op te vangen en te gebruiken. Het lukt de Aarde op dit moment om circa 10^12 Watt aan energie op te vangen en voor een Type 1 beschaving lukt het om minimaal 10^17 Watt aan energie op te vangen en te gebruiken. Daar zijn we dus nog niet, maar we zijn wél op weg en het lukt ons sneller en steeds beter.

Kardashev Type 2 beschaving:

een Type 2 beschaving lukt het om ál de energie van de lokale ster op te vangen en te gebruiken. In theorie zou je een gigantisch raamwerk rond de zon kunnen bouwen, zodat je van alle zijdes het licht opvangt en omzet in energie. Zo'n hypothetisch bouwwerk heet een Dyson Bol, vernoemd naar de bedenker Freeman Dyson. De hoeveelheid aan energie die je dan tot je beschikking krijgt is circa 10^26 Watt.

Kardashev Type 3 beschaving:

een Type 3 beschaving lukt het om ál de energie van het lokale melkwegstelsel op te vangen en te gebruiken. Een melkwegstelsel ken al gauw een 100 miljard sterren en wie die energie kan beheersen en gebruiken praat al snel over een energie magnitude van 10^36 Watt of meer. Dit soort energieverbruiken zijn niet voor te stellen, maar ze bestaan wél en kunnen dus in theorie ook gewoon voorkomen in het universum.

Kardashev Type 4 beschaving:

Een Type 4 beschaving lukt het om ál de energie van het hele universum op te vangen en te gebruiken. Deze beschaving zal zódanig geavanceerd zijn, dat het eigen melkwegstelsels kan creëeren en ook ruimte en tijd kan manipuleren.

Kardashev Type 5 beschaving:

Een Type 5 beschaving lukt het om ál de energie van het multiversum op te vangen en te gebruiken. Deze beschaving is zó ontzettend geavanceerd, dat er gereisd kan worden tussen paralelle universums en dat er zelfs hele universums gesimuleerd kunnen worden.

Kardashev Type 6 beschaving:

Een Type 6 beschaving leeft in hogere dimensies en bestaat buiten die van ruimte en tijd. Zij zijn in staat om multiversums te creëeren en te vernietigen. 

In theorie kan de Aarde een Type 1 beschaving worden in relatief korte tijd (100-500 jaar). Ook een Type 2 beschaving behoort tot de mogelijkheden, mits alles goed blijft gaan met de mensheid en de planeet of planeten waarop we dan leven. Van een Type 2 naar een Type 3 beschaving zou je al in miljoenen jaren moeten denken, mits alles nog steeds meezit natuurlijk. 

Types 4, 5 en 6 zijn haast onhaalbaar en ondenkbaar, omdat deze zó ver van ons vermogen af staan, dat we niet eens in staat zijn om het voor te kunnen stellen. Maar ook hier zou gelden dat als het universum en het multiversum lang genoeg blijven bestaan, dat er dan een beschaving is die dit voor elkaar kan krijgen. Misschien zijn er al enkele Type 2, 3 of 4 beschavingen. Misschien hebben we de technologie er niet voor op dit moment om ze te ontdekken, of misschien willen ze helemaal niet ontdekt worden door ons.

Energie, en vooral onuitputtelijke energie, zal de beschaving naar grotere hoogtes tillen, met meer geavanceerde technologie, die ons naar een nóg hoger niveau tilt. Bij een Type 1 beschaving worden we meester over onze planeet, brengen we het weer onder onze controle en zal de mensheid worden verrijkt met betere levensstandaarden en welvaart voor iedereen.

Wellicht maken wij het zelf nog mee dat we overgaan van een Type 0 naar een Type 1 beschaving, maar onze kinderen zullen dat moment zéker beleven.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta