Het is: .

Ik Wil Snel Een Zendbak Maar Ik Weet Nog Niets

Gefeliciteerd!! Je wilt deel worden van de Nederlandse 27 MC gemeenschap. Daar willen we je graag bij verwelkomen. 

Je wilt dus een zendbak aanschaffen en ook actief de hobby gaan beoefenen, maar je weet eigenlijk nog helemaal van niets. Dat is geen enkel probleem: speciaal voor jou hebben we een kort en duidelijk stappenplan gemaakt, waarmee je razendsnel online gaat en net als velen gaat zenden en ontvangen. Het is een razendleuke hobby, kost relatief erg weinig geld én... je maakt er échte vrienden mee! Geen facebook-achtige wazige kennissen ergens in de wereld, maar échte mensen bij jou in de omgeving van waaruit je zendt. Let's go!

Hieronder een eenvoudig en kort stappenplan wat er voor zorgt dat je snel kunt zenden en ontvangen. Heb je vragen? Neem gerust concat op via onze 'Contact' pagina of stel je vraag op ons forum. We zijn je graag van dienst en helpen je snel op weg.

Stappenplan aanschaffen zendbak

Dit stappenplan is speciaal bedoeld voor iedereen die het leuk vindt om te gaan zenden en ontvangen, en nog helemaal van niet weten verder. Volg dit stappenplan en je bent binnen enkele uren al aan het zenden en ontvangen.

1. Stel een budget samen

Je wilt dus gaan zenden. Prima! Hou je aan de regels en wetgeving en begin met het bepalen van een budget voor deze hobby. Hoeveel geld kun en wil je in eerste instantie besteden aan een zendbak? Je te besteden bedrag bepaalt ook de keuze voor een nieuwe of een gebruikte zendbak en randapparatuur. Nieuw is fijner, want je hebt garantie, maar het kost meer. Gebruikt kan ook, maar je hebt geen garantie en je weet niet of er in de zendapparatuur zélf is gehobbied, of dat het is gerepareerd. Je kunt tweedehands al voor een paar tientjes aan de slag gaan, maar voor nog geen 100 euro kun je ook alles nieuw kopen in een complete set. 

Globaal zit je altijd goed tussen de 100 tot 1000 euro voor deze hobby. Daartussen is een enorme keus in middelen en materialen.

2. Waar ga je de zendbak allemaal gebruiken?

Je kunt een zendbak op diverse plekken gebruiken, dus het is belangrijk om vooraf te weten wáár je de zendbak allemaal gaat gebruiken. Vervolgens kun je hier gericht je aankoop op maken. We nemen even snel de mogelijkheden door:

  • BASIS
    zend je alleen uit vanuit een vaste plek in je woning, dan zit je goed met een basisbak en een basisantenne. Een basisbak is een wat groter apparaat dan een mobielbak, er zitten vaak wat meer functies op, en de voeding is ingebouwd in de bak zelf. De basisantenne plaats je permanent op een lange zendmast. Heb je een huurwoning? Vraag vooraf bij de huisbaas toestemming voor het plaatsen van een basisantenne,en zorg dat de top van de antenne niet boven de dakrand van de woning uit komt.

  • MOBIEL
    als je je veel verplaatst, dan is een mobiele bak een goede keuze. Mobiele zendbakken zijn kleiner in formaat, maar niet minder in mogelijkheden of kwaliteit! Een mobielbak heeft een externe voeding, zodat deze ook op 12 volt accu's en de sigarettenaansteker van je vervoermiddel past. Ze verbruiken amper stroom. Hierbij hoort dan ook een mobielantenne. Deze zijn er met diverse afmetingen en bevestigingen: zo heb je dakgootklemmen, magneetvoeten, met dubbelzijdige kleefband, enzovoorts. Verdiep je in de diverse antennes, want het zenden én ontvangen worden voornamelijk bepaald door de juiste antenne. Voorbeelden van een mobiele installatie zijn: Mobiel (in de auto, op de motor), Truck (in de vrachtwagen), Aqua (op de boot) en Air (in het vliegtuig).

  • PORTO
    Het kan altijd kleiner en compacter, en dat kan heel handig zijn als je bijvoorbeeld gaat kamperen, gaat sporten in de buitenlucht, op survivaltocht gaat, bij een evenement, of in geval van nood als back-up meeneemt. Portofoons, ofwel porto's zijn zendbak, voeding en antenne in één handzaam apparaat. Het bereik is wat kleiner dan bij een basisbak of een mobielbak, maar op veel modellen past ook een andere (grotere) antenne) wat het bereik voor zowel zenden als ontvangen flink vergroot.

3. Wat voor zendbakken mag ik als burger kopen en gebruiken? 

Héél simpel gezegd: er zijn bakken voor mensen met een speciale radioamateur opleiding en vergunning, en er is de 27 MC band; deze is vrij te gebruiken zónder vergunningen of abonnementen. Gewoon aansluiten en beginnen dus, met de 27 MC. De 27 MC apparatuur moet echter wél aan wettelijke eisen voldoen.

4. Overgaan tot kopen

Dan komt het moment dat je besluit te gaan kopen, nieuw of gebruikt. Laat je goed informeren, stel vragen wat je wilt en moet weten, en schaf de 27 MC apparatuur aan. Let daarbij ook op toebehoren als kabels, microfoon, antenne, voeding, enzovoorts. Dingen die je in het kort weten moet:

  • 27 MC - je kunt alleen een zendbak kopen die gebruikt kan worden zonder vergunning op de 27 MC:
    PTT MARC - dit zijn de eerste generatie bakken met slechts 22 kanalen en 0,5 watt vermogen, destijds speciaal voor Nederland, nu Europees
    MARC 40:2 - dit is de tweede generatie zendbakken met 40 kanalen en 2 watt vermogen, speciaal voor Nederland, nu Europees
    CEPT PR-27NL - dit is de derde generatie zendbakken met 40 kanalen en 4 watt vermogen, Europees geregeld
    CEPT EURONORM - dit is de vierde generatie zendbakken met 40 kanalen AM, 40 kanalen FM en 4 watt vermogen, Europees geregeld
    WERELDWIJDE MULTI-NORM - dit is de vijfde generatie zendbakken met 40 Kanalen AM, 40 kanalen FM, 40 kanalen SSB, 4 watt vermogen en pér land instelbaar op de bak zelf

  • 2e hands? let op omgebouwde bakken en reparaties!!
    Koop je de eerste keer toch liever gebruikt? Geen enkel probleem want het aanbod is groot, maar vraag bij de koop wél of de bak nog 'standaard' (niet omgebouwd of aangepast) is, dus geen extra kanalen of extra zendvermogen. Dit maakt de zendbak 'illegaal' en ben je strafbaar als je deze gebruikt. Vraag ook of de bak is gerepareerd. Weet men dit niet of dwingt met bij de verkoop dat de bak wordt verkocht zonder enige vorm van garantie "zoals hij is", haak dan af en zoek een andere zendbak op. Zelfs als je een gebruikte bak hebt gekocht en je krijgt er spijt van, dan heb je recht om binnen 8 dagen de koop ongedaan te maken zonder enige reden van opgaaf, als je deze bak via het internet hebt gekocht, volgens de wet Kopen Op Afstand. De verkoper moet dan gewoon je geld teruggeven.

5. Plaatsing van de apparatuur

Nu je alles hebt gekocht, moet je de apparatuur een plaats geven. Een goede installatie is belangrijk, neem er daarom ook even de tijd voor.

  • BASIS
    een basisbak zet je het liefst op een goede vaste ondergrond zoals een tafel of bureau. Zorg rondom voor minimaal 3 cm vrije ruimte in verband met ventilatie. Zet de basisantenne op een mast en plaats deze zo recht mogelijk, dat is belangrijk. Zorg voor een goede grondverankering, giet desnoods de mast in de grond vast met beton en/of maak het stabieler met spankabels. Verbind de kabel tussen antenne en achterzijde van de bak. Sluit de stekker aan op het stroomnet, de microfoon op de zendbak en je bent klaar om te zenden!

  • MOBIEL
    plaats de houder waar de zendbak in past op een permanente plaats in je voertuig. Plaats vervolgens de antenne op een goede ondergrond met de magneetvoet of schoef hem vast in de dakgoot of op de beugelrand van spiegel, bagagedrager, enzovoorts. Trek de antennekabel door tot aan de achterzijde van de zendbak en hou rekening met voldoende speling tijden montage en demontage. Plaats de zendbak in de houder met de schroeven, monteer de microfoon en verbind de voedingskabel met de accu. Zorg altijd dat er een zekering op de rode draad is geplaatst en monteer de zwarte draad als eerste op de accu. Klaar? Zenden maar!!

  • PORTO
    een portofoon is direct gebruiksklaar zodra de accu is geladen of batterijen zijn geplaatst. Veel portofoons werken ook met een bijgeleverde kabel via de sigarettenaansteker aansluiting van het voertuig. De aan-/uitknop zit vaak gecombineerd op de volume regelaar, dus aanzetten en beginnen met zenden en ontvangen.

6. Wat ga ik doen?

Gefeliciteerd!! Je hebt een werkende zendbak en kan direct aan de slag. Maar wat ga je doen? Hoe moet je beginnen? Wat moet je zeggen? Het is simpeler dan het lijkt:

  • STATION CALL
    als 'bakkenist' ben je zend/ontvanger in één. Je kunt zowel praten (zenden) als luisteren (ontvangen) en die combinatie maakt van jou en je zendbak een 'station'. En een station moet een naam of roepnaam ('call' of 'callsign') hebben. Met jou station call onderscheid je je tijdens het zenden van andere stations en ben je voor iedereen onder dié naam op te roepen en te herkennen. Een callnaam mag van alles zijn, zolang het maar niet opruiend, haatdragend of discriminerend is. Jouw callnaam ofwel station call zegt iets over jou, je hobby's of je beroep.
  • KANALEN
    zoveel kanalen, zoveel mogelijkheden. Je mag ze allemaal vrij gebruiken, maar er zijn landelijk en internationaal een paar kanalen gereserveerd voor een aantal dingen. We vragen van jou dat je deze kanalen ook respecteert. Deze zijn:
    kanaal   4 - oproepkanaal Duitsland
    kanaal   9 - internationaal noodkanaal
    kanaal 11 - testkanaal om apparatuur te testen
    kanaal 14 - algemeen oproepkanaal Nederland; hier begin je met zoeken naar andere stations
    kanaal 15 - algemeen oproepkanaal België AM
    kanaal 19 - truckers kanaal
    kanaal 21 - algemeen oproepkanaal België FM
    kanaal 22 - kanaal voor campers en korte mobiele verbindingen
    kanaal 24 - internationaal kanaal voor packetradio 1k2
    kanaal 30 - internationaal kanaal voor SSTV
    kanaal 32 - kanaal voor kerkdiensten in Groot-Brittanië
    kanaal 38 - Amerikaanse stations LSB
    kanaal 39 - internationaal kanaal voor packetradio 1k2
    Je bent uiteraard vrij om alle 40 kanalen AM, FM en SSB in Nederland te gebruiken, maar hou het leuk en respecteer deze kanalen zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

  • VAKJARGON EN CODES
    in de begindagen van de legale 27 MC werden veel termen en afkortingen als codes geadopteerd vanuit het zendamateurgebruik, waarvoor een vergunning noodzakelijk is. Deze codes vonden al snel hun weg via literatuur en bladen en werden algemeen gebruik. Je hoéft ze niet te leren, maar ze maken het communiceren wel een stuk sneller  en duidelijker. Op deze website staan goede overzichten; neem ze eens door en laat je er niet door afschrikken. Je hoéft ze niet te gebruiken.

7. De extra's

Als CB'er (27 MC'er, bakkenist) kun je je hobby eenvoudig uitbreiden met relatief weinig kosten. Vooral de wat serieuzere beoefenaars vinden dit een aanwinst op de hobby. Laten we eens wat extra's doornemen met je:

  • QSL-kaarten
    QSL-kaarten zijn een visitekaartje van jouw station en waren oorspronkelijk bedoeld als bevestiging van een gesprek, vaak over grote afstanden. Dit visitekaartje had de afmeting van een ansichtkaart, met op de voorzijde informatie en een afbeelding van je callnaam en lokatie. De achterzijde was bedrukt en kon je verder invullen met informatie over het gevoerde gesprek. Later werden deze kaarten ook verzameld en geruild in grote getale tijdens QSL-meetings, waar jong en oud probeerde om zoveel mogelijk verschillende kaarten te verzamelen; de functie van het invullen als bevestiging van een gevoerd gesprek kwam hiermee volledig te vervallen. QSL-kaarten worden nog steeds gebruikt door 27 MC'ers: vraag er via de zendbak ook gerust om. Wil je ook QSL-kaarten of deze laten ontwerpen? Kijk in de webshop van deze website.

  • STEMPELS
    Veel radio amateurs en 27 MC'ers waren en zijn nog steeds aangesloten bij een lokale club. Deze club heeft ook een eigen clubstempel, welke op de QSL-kaart of envelop werd gestempeld. Je kunt er ook zelf eentje laten maken van jouw station. Wil je zelf ook een stempel van jouw station of deze laten ontwerpen? Kijk in de webshop van deze website.

  • LOGBOEK
    In een logboek hou je elk gevoerd of beluisterd gesprek bij: hiervoor schrijf je een aantal vaste gegevens in een logboek en dat is leuk om later op terug te kijken. Naast datum en tijdstip voer je nog veel meer gegevens in en vooral de serieuzere hobbyisten houden dit al 40 jaar lang trouw bij. Ook een logboek aanschaffen? Kijk in de webshop van deze website.

  • SWR-meter
    SWR staat voor Standing Wave Ratio en dat heeft een groot effect op de kwaliteit van het zenden en ontvangen via je bak. De perfecte verhouding is 1:1 ofwel '1 op 1'. Door een SWR-meter tussen je zendbak en antenne te plaatsen, kun je de antenne verder optimaliseren door deze "uit te polen" of "te dippen". hoe dichter de SWR bij die 1:1 komt , hoe beter je zendbak zal presteren. Een slechte SWR kan voor veel problemen zorgen, dus dit is best belangrijk.

  • (TAFEL-)MICROFOON
    Heb je een basisbak en wil je eens wat luxer praten (tokkelen)? Ga dan eens voor een luxe tafelmicrofoon of een voorversterkte microfoon met echo en roger-beep. Je kunt veel extra's toevoegen die niet standaard op de bak zelf zitten met een luxere microfoon. Let bij de koop even goéd op over je aansluiting 4-polig, 6-polig of 8-polig moet zijn; dat voorkomt problemen. 

8. Wat kun je doen op de 27 MC?

De 27 MC is er voor iedereen. Dat staat voorop. Maar nu je een zendbak hebt aangeschaft, wat kun je dan precies mee doen? Deze voorloper van social media en het internet kan precies hetzelfde als social media en het internet, maar dan lokaal bij jou in de omgeving:

  • eenzaamheid oplossen
    begin gewoon een gesprek of breek in op een gesprek en vraag om mee te doen. Dit kun je doen door precies tussen de pratende personen in ,tijdens het stille moment,  in te breken door te roepen "Break Break. Dit is ...[jouw callnaam]". Als men je heeft gehoord laten ze je in het gesprek deelnemen. Je kunt ook gewoon zélf een gesprek beginnen door op kanaal 14 te beginnen met: "Attentie kanaal 14, CQ kanaal 14, dit is ...[jouw callnaam]. Is er iemand staande bij?" Hiermee geef je aan dat je beschikbaar bent voor een algemeen gesprek met een ander die jou hoort. Als je een reactie krijgt op kanaal 14, reageer je met "Kappa. Zullen we naar kanaal ...[een ander kanaalnummer] gaan?". Als je ook "Kappa!" hoort, dan kun je op dat andere kanaal het gesprek beginnen.

  • praten over hobby, studie of werk
    de 27 MC is ideaal om te praten over je hobby, je werk of samen over een studie of school. Je kunt van elkaar leren, elkaars interesses delen, of iemand een nieuwe hobby geven doordat jij enthousiast over de jouwe vertelt. Maar ook een recept delen om te koken, of vragen aan je parter hoe laat die naar verwachting thuis is, of een ouder iemand voorzien van een praatje over het weer, het kan allemaal. 

  • sport en spel
    de 27MC is ideaal voor diverse sporten en spelletjes. Er zijn algemene spellen, zoals schaken of dammen of Zeeslag spelen via de zendbak, maar je kunt ook een vossenjacht houden, mensen binnenloodsen naar je huis voor een gezellige visite, of meedoen aan de lokale wekelijkse bingo. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de sportieve mogelijkheden rond de zendbak.

  • luisteren naar noodoproepen
    luisteren is een belangrijk onderdeel van de zendhobby. Aangezien kanaal 9 een noodkanaal is voor noodoproepen, kun je soms ook gewoon luisteren naar dit kanaal en hoor je iemand in nood, dan kun je dit bericht doorgeven aan de juiste instantie door deze te bellen, of door mensen direct met elkaar in gesprek te brengen. Iemand helpen in nood is een basisprincipe van elke 27 MC'er, onderschat dit niet.
  • helpen waar nodig
    deel je kennis en ervaring met anderen. Help waar nodig en mogelijk. Het kan zijn dat iemand met motorpech staat langs de snelweg, het kan zijn dat iemand een lekke band heeft, het kan zijn dat iemand wordt lastiggevallen. Wees er voor anderen en help waar nodig. Samen staan we sterk en kunnen we helpen waar dat nodig is, wat het ook is. 27 MC'ers zijn sociale mensen.

9. Wat kun je niét doen op de 27 MC? 

Je kunt veel op de 27 Mc, maar er zijn ook een aantal dingen die 27 MC' ers niét doen. Wet- en regelgeving zorgen al voor een hoop duidelijkheid, maar daarnaast zijn eer en geweten en goede manieren ook belangrijk op de Burger Band. Álles is openbaar wat je zegt en doet, en er zitten ook kinderen op of bij de zendbak. Er kan veel, maar er kan ook veel niét:

  • geen muziek
    je bent dan wel een station, maar geen radiostation of zend amateur. Muziek uitzendingen mogen gewoonweg niet en horen ook niet thuis op de 27 MC.

  • geen haters, flamers, snowflakes of SJW's
    de 27 MC is een open medium en er voor iedereen. Niemand is gebaat bij haters met schelden, flamers die haatzaaien, discriminatie (ook het uitsluiten van mensen), social justice warriors die wel even hún gelijk aan iedereen opleggen, en elke andere vorm van negativiteit. Blijf altijd geduldig, positief en spreek dit soort mensen met geduld aan. Stoppen ze niet? Meld dit dan; desnoods bij de politie. Neem dergelijke gesprekken ook even op als bewijs.

  • geen loterijen of marktplaatsen
    de 27 MC is geen plaats om een (illegale) loterij te beginnen of om elk kwartier jouw marktplaats advertenties om te roepen. Commercie is sowieso niet toegestaan op de 27 MC.

  • wel testen, niet knijpen
    soms moet je even je (gerepareerde) apparatuur testen. Hiervoor wordt kanaal 11 gebruikt. Test zolang je wilt, dat is geen enkel probleem. Echter, zomaar doelloos je microfoon inknijpen zonder te praten is op élk kanaal ongewenst. Knijpen (gallen) doen we dus ook niet.

  • wel codes, niet in code
    de 27 MC kent veel codes en afkortingen en diue mag je allemaal gebruiken als je dat wilt, graag zelfs. Maar praten in eigen (geheime) codes is verboden op de openbare Burger Band.

  • meer kanalen, meer vermogen
    de 27 MC in Nederland kent als vrije Burger Band 40 kanalen AM, 40 kanalen FM en 40 kanalen SSB, met 4 watt vermogen. Dat zijn 120 mogelijkheden om een gesprek te beginnen in je omgeving. Vaak worden er bakken omgebouwd aangeboden met extra kanalen, tussenkanalen (kelderkanalen) of met meer zendvermogen. Dit is allemaal verboden bij wet!!  Losse vermogensversterkers zijn ook gewoon te koop in de handel, maar die zijn voor zend amateurs met een vergunning. Als je wordt gepakt, dan wordt je apparatuur in beslag genomen en krijg je een flinke boete. Zonde toch? Gewoon niet doen dus en hou het bij de legale 27 MC.

10. Klaar!!

Dit is het. Je hebt een bak, hij is klaar voor gebruik, en je weet in beginsel wat je wél en niet moet doen. Natuurlijk blijven we je informeren over de 27 MC in Nederland op deze website. Alle informatie is vrij beschikbaar, en wil je meer weten of lezen, meld je dan even aan op het forum van deze website. We hopen dat je veel plezier beleeft aan je nieuwe hobby, die in 2020 alweer 40 jaar legaal bestond in Nederland. Wees een gastheer of gastvrouw op de 27 MC, wees een voorbeeld voor anderen en binnen de kortste keren komen er nieuw gemaakte vrienden bij je over de vloer en dat is een stuk leuker en échter dan facebook. Geniet van je tijd als 27 MC'er en wie weet komen we elkaar nog eens tegen tijdens een meeting.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta