Spelletjes

De 27 MC is uitermate geschikt om spellen te spelen. Het meest bekende spel heet 'Vossenjacht',  maar je kunt via het medium nog veel meer spellen spelen. Hieronder een aantal voorbeelden.

schaken, dammen en zeeslag

Veel 'rasterspellen' zijn eenvoudig via de 27 MC te spelen. Een rasterspel is een spel wat je horizontaal en verticaal kunt opdelen in een rastergrid, waarbij je linksboven aan het bord begint en horizontaal elk vak lettert met A, B, C... enzovoorts.
Vervolgens cijfer je verticaal van linksboven naar linksonder met 1, 2, 3... enzovoorts. Het vakje linksboven begint dus altijd met de aanduiding "A1". Op deze manier zijn bordspellen als schaken, dammen en zeeslag eenvoudig te spelen als het andere station dit raster ook gebruikt.

Ook 4 op een rij is een rasterspel, al is het vertikaal; spreek vooraf wél af wie het gespiegelde raster gebruikt (waarbij vakje A1 rechtsboven begint en de horizontale rij met letters van rechts naar links gaat) anders werkt het niet. Ook andere, ongerasterde spellen zijn goed te spelen, zoals bijvoorbeeld Monopoly. Het is leuk om via de zendbak te spelen, en is het spel nog niet klaar, dan kun je op elk later tijdstip weer gewoon verder gaan.

bingo, lotto

Niets zo leuk als een bingo of lotto met leuke prijzen via de zendbak. Organiseer er eentje, laat andere CB' ers een kaart bij je halen en speel. Natuurlijk worden valse "Bingo!"'s afgestraft en krijgt de winnaar een leuke prijs die hij ook kan afhalen.

vossenjacht

Één van de oudste sporten is de vossenjacht. Het is een mobiele sport, waarbij men eerst verzamelt, en er een ontsnapte vos moet worden opgespoord. Degene die de vos speelt heeft al een voorsprong en zend elke vaste tijd een signaal uit op een afgesproken kanaal. De rest van de groep moet op dit kanaal dit signaal zo snel mogelijk opsporen en pijlen, zodat de vos kan worden gepakt. Een zeer gevoelige S-meter is wel een vereiste op je mobielbak.

DX'en of skippen

Bij DX'en (ook wel skippen genoemd) is het de sport om over een zo groot mogelijke afstand te communiceren. Hierbij is over de grens zenden en ontvangen mogelijk, ook via de 27 MC. De sport is om geen extra apparatuur te gebruiken zoals een lineairversterker (de kachel) of een richtantenne. De atmosferische condities dienen wel optimaal te zijn, meer daarover vind je onder het kopje 'Techniek'. Het is vooral leuk voor de wat serieuzere 27 MC'ers, die naast een mooie entree in het QSL-logboek ook een QSL-kaart ingevuld als bevestiging van het gesprek kunnen versturen.

 

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta