Introductie In De 27 MC

Op 3 maart 1980 vond er een verandering plaats in de manier waarop wij communiceren met elkaar. Voordat er mobiele telefoons of internet gemeengoed werden, versmolten de technologiën van telefonie en radio met elkaar. Legaal zenden en ontvangen via een goedgekeurde zendontvanger, de zendbak of "bakkie" genoemd, zorgde voor een ware revolutie destijds. Zowat heel Nederland kocht de spullen voor gebruik thuis, in de auto, op de boot en zelfs in menig sportvliegtuigje. Zelfs op fiets en bromfiets werd de apparatuur gebruikt.

Elk gesprek werd genoteerd in een logboek, elke gespreksbevestiging ging gepaard met het versturen van een visitekaartje per post, de QSL-kaart. Deze laatste zorgden weer voor landelijke QSL-meetings, waarbij de kaarten ook door verzamelaars werden geruild. Mensen kwamen bij elkaar over de vloer, er werden spelletjes gedaan zoals dammen, schaken, bingo en vossenjacht, woon-/werkverkeer communiceerde over de files en snelheidscontroles, vrachtwagenchauffeurs werden jeugdhelden die met hun trucks veel bekijks trokken, en huismoeders en ouderen vonden het heerlijk om een praatje te maken. Er waren clubs, maandbladen, merchandising, de Holland Duck, noem maar op.

De legale zendbak was een landelijk fenomeen met een ongekende sociale samenhang. Jong en oud, iedereen praatte met elkaar en loodste naar de eigen voordeur. Algemene (en openbare) radiocommunicatie was een feit.

Sinds de jaren '80 van de vorige eeuw zijn de technieken en methoden om met elkaar in contact te komen radicaal veranderd: hoe konden we met zijn allen weten dat de komst van het wereldwijde web, mobiele telefoons en sociale media de wereld nóg kleiner zouden maken? Niemand kon het zich destijds voorstellen en de zendbak was al een eerste opstap in social media, op lokaal en regionaal gebied. Toch is ondanks die voortgang in technologie eveneens de eenzaamheid onder jongeren en ouderen enorm gestegen. Veel meer mensen dan ooit voelen zich eenzaam...

Wij denken dat dit komt doordat de huidige social media mensen als het ware afstompen: ten eerste is het internet een 'stil medium'. Als wij iets typen, dan kun je daar heel moeilijk de emoties uit aflezen. Die problematiek ontstond al eind jaren '90, met het gebruik van het populaire Windows Messenger. Mensen begrepen elkaar emotioneel gezien niet altijd goed via het toetsenbord. Emoticons (tegenwoordig emoji's) brachten daar slechts licht verandering in. Een ander probleem met de huidige social media is dat het tegenwoordig vooral negatief in het daglicht staat: zelfbenoemde SJW's (social justice warriors), haters en flamers, snowflakes... allemaal benamingen voor personen en zelfs hele groepen, die gericht tégen een bepaald iets zijn en met hun verheven internetstem proberen hun gelijk te behalen. |Dit haalt niet alleen het slechte naar mensen boven, maar straalt ook verder uit, waardoor mensen emotioneel nog verder afstompen.

Ook het 'verhaal halen' als groepering, omdat in hun ogen sociaal of wettelijk onrecht is aangedaan, is een actueel en niet altijd even prettig verschijnsel. De sociale normen vervagen, en emoties stompen af. Wij denken als beheerders van deze website, dat dit anders kan. Wij denken dat de zendbak van destijds weer veel problemen kan oplossen. Wij zijn van mening dat een zendbak om te beginnen veel ouderen uit hun eenzaamheid kan halen. Het horen van een stem, het oproepen van een ander, reageren op anderen in een gesprek, het neemt de eenzaamheid weg. Zelfwaarde neemt toe, het gevoel om 'gehoord' te worden is sociaal belangrijk. 

De legale 27 MC hobby bestond 3 maart 2020 40 jaar in Nederland. De hobby leeft nog steeds. De drukte van midden jaren'80 is voorbij, dus het bereik is groter en de ontvangst stukken beter. Daarnaast is de goedgekeurde zendapparatuur zelf ook sterk uitgebreid en verbeterd: van 22 kanalen en 0,5 watt toen, naar 40 kanalen 4 watt FM , 40 kanalen 4 watt AM en 40 kanalen 12 watt SSB door Europese harmonisering en sterk gedaalde prijzen van nieuwe apparatuur is deze 'vergeten' hobby hét antwoord op vele sociaal-maatschappelijke problemen. Wég met eenzaamheid, wég met onverschilligheid, samen sterk met een zendbak. 

Verdiep jezelf (opnieuw) in de hobby, neem kennis van de huidige mogelijkheden en schaf een zendbak aan. Het biedt veel plezier!!

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta