Boter. Je smeert het op brood, je bakt en braad ermee, je staat er nooit bij stil. Omdat we nog wat voorraad oude melkpoeder over hadden, besloten we om zelf boter te maken. Het is lang houdbaar, je kunt de receptuur aanpassen aan eigen smaak en het is snel en eenvoudig om te maken en te delen.
Deze boter is gemaakt met melkpoeder van volle melk, dus met een hoog vetgehalte van minimaal 28% vet. Dit geeft de boter niet alleen een volle smaak, maar maakt het ook lekker smeerbaar. Als maateenheid gebruiken we een inhoud van 125 ml.
Ingrediënten:
- 3 eenheden volle melkpoeder (Two Cows)
- 1 eenheid gesmolten palmolie/shortening (Crisco)
- 11/4 eenheid water
- 3/4 theelepel zout
Bereiding:
- laat de palmolie/shortening smelten zodat deze vloeibaar wordt
- doe de palmolie, het melkpoeder, het water en het zout in een mengkom van de foodprocessor
- meng dit op gemiddelde stand voor een minuutje of 5
- giet het mengel in potjes of kuipjes en zet het in de koelkast om te laten stollen
Dat is alles! Het resultaat is een heerlijke smeuïge boter met een erg volle en rijke smaak. Wil je er een kruidenboter van maken? Dat kan ook natuurlijk:
Extra ingrediënten:
- 2 eetlepels knoflookpoeder
- 2 eetlepels paprikapoeder
Voeg deze twee toe tijdens het bereiden en voordat je gaat mengen met de foodprocessor. Erg lekker op versgebakken stokbrood.