Beef Jerky. Gedroogd vlees. Het van oorsprong Peruaanse gerecht stamt af van de Quechua stam, waar het Ch'arki ofwel "gedroogd vlees" werd genoemd. Tegenwoordig een populaire snack die niet alleen tijdens kampeeruitjes en survival tochten wordt gebruikt, maar ook als lekker en voedzaam tussendoortje thuis. Want Beef Jerky is voedzaam. Door vlees te drogen behoudt het al zijn voedzame stoffen maar verliest het 90% van zijn volume en is tevens bestand tegen verschillende weersinvloeden, mits goed bewaart.
Ingrediënten:
- 700-900 gram mager rundvlees (bieflappen, biefstuk); géén vet of vetrandjes want dit maakt het resultaat ranzig
- half kopje water
de onderstaande ingrediënten naar eigen smaak aanpassen: - 2 eetlepels soyasaus
- 2 eetlepels Worchestershire saus
- 2 eetlepels appelazijn; dit maakt het vlees malser
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uipoeder
- 1 eetlepel gemalen zwarte peper
- 2 eetlepels bruine suiker
- halve theelepel zout
Bereiding:
- leg het vlees ca. 30 minuten in de vriezer zodat het opstijft, maar niet keihard wordt
- haal het vlees uit de vriezer en leg het op de snijplank. Kijk hoe het weefsel in lengte loopt door het vlees
- snij het vlees haaks (dwars) over het lengteweefsel in plakken van 2 a 3 mm dik. Door dwars te snijden kort je het weefsel in en krijg je malser vlees
- pak een schaal en voeg het water en de ingrediënten toe. Goed roeren en mixen
- voeg de reepjes vlees toe in de marinadesaus en mix het geheel goed door elkaar. Zorg dat elk stukje vlees goed is ondergedompeld in de saus
- dek de schaal af met plastic folie en zet deze in de koelkast gedurende 12-24 uur
- neem de schaal uit de koelkast, pak een plank en een roller
- leg de stukjes op de plank en rol ze plat tot ca. 2 mm; zo hebben alle stukken vlees dezelfde dikte en drogen ze allemaal gelijkwaardig uit
- plaats de stukken vlees in een dehydrator (voedseldroger) en zet deze aan op 70 graden gedurende 7 uur
- kijk na 7 uur of het vlees volledig gedroogd maar nog wel een beetje elastisch is; bij twijfel nog een uurtje extra drogen
- neem de gedroogde stukken vlees uit de dehydrator en doe ze in een plastic hersluitbare zak, samen met een zakje silicagel; dit onttrekt eventueel vocht
- je beef jerky is nu ruim een week houdbaar zonder enig probleem. Langer bewaren? Doe ze dan na het drogen in een mylar zakje met een zuurstof absobeer zakje erin; je kunt het nu met gemak anderhalf jaar bewaren.