Databaas: Philips NMS 1515

Als in de tweede helft van de jaren '80 het internationale MSX computersysteem op gang komt, doet ook elektronicagigant Philips een goede duit in het zakje. Wat was MSX? Om het héél eenvoudig uit te leggen dít:

in de beginjaren '80 zijn computers nog grote dure kasten die vaak allemaal draaien op hun eigen software en hardware systemen. Dit was specifiek voor bedrijven bedoeld. De tegenhanger was de thuiscomputer; modellen als de Commodore 64 en de ZX Spectrum waren zeer betaalbaar en zo werd de consument voorbereid op een geautomatiseerde toekomst die om de hoek kwam kijken. Ook deze systemen werkten uitsluitend met hun eigen software en hardware.

Zowel de zakelijke als de consumenten markt hadden behoefte aan internationale standaarden. Een printer van merk A moest kunnen werken op een computer van merk B, met de software van merk C. Dit zou de mogelijkheden vergroten, de concurrentie laten toenemen en de prijzen laten dalen. Omdat bedrijfssystemen met CP/M en later MS-DOS werkten en er geprogrammeerd kon worden via MS-BASIC (een 'dialect' van de vele verschillende BASIC-talen voor thuiscomputers), besloten enkele multinationals dit om te zetten naar een nieuwe wereldstandaard MSX: Microsoft Extended Basic als programmeertaal en de hardware onderling uitwisselbaar. 

Dit was ver vóór de komst van de personal computer en kan in retrospect worden gezien als een tussenschakel tussen de eerste thuiscomputers (microcomputers) en de moderne personal computers. De MSX1 computers waren een moderne verlenging van de microcomputers, welke met een cassetterecorder werkten om software te laden en op te slaan, en de MSX2 computers met meer grafische mogelijkheden en de eerste keer de mogelijkheid om op een diskettestation te laden en op te slaan.

MSX was een ideale schakel tussen die eerste generatie microcomputers en de latere personal computers, zou blijken. Alle MSX2 randapparatuur was backwards compatible, iets wat we ook met Windows zouden gaan terugzien. Deze Philips NMS 1515 is daar zo'n voorbeeld van. Simpel gezegd was het een cassetterecorder voor de MSX2 systemen, een productlijn die Philips zelf New Media Systems noemde, en deze werkte zowel op de MSX1 als MSX2 systemen.

Vormgegeven in typische 80's stijl met oversized plastic knoppen en een hoekig design, had men de cassette een vertikale stand gegeven. Een analoge bandteller met reset aan de linkerzijde met daaronder led's voor opname en datalezen, en aan de rechterzijde alle grote knoppen voor de bediening van de cassetterecorder. Linksvoor op de brede voet zat de uitwerpknop. Dichtdrukken van het cassettevak deed je met de hand. Ernaast een grid met kleine gaatjes; hieronder zat de speaker verstopt, die je kon in- en uitschakelen om het (data)geluid te horen. 

Vervolgens naast deze keuzeknop had je nog een knop met de mogelijkheid om de digitale puls van het cassettebestand om te draaien; bij sommige software was dit nodig omdate de nullen en enen andersom werkten (een probleem wat de internationale standaardisering nog niet had opgelost) en tenslotte een volumeknop die de geluidssterkte beheerste.

Aan de achterzijde een aansluitpunt voor de externe voeding en een aansluitpunt voor de datakabel naar de MSX computer. Dit alles was mooi vormgegeven in dolfijngrijs en sloot aan bij de hele NMS-lijn van die tijd. De cassettespeler deed zijn werk goed. De bijzondere vormgeving kwam zoals vermeld door de productlijn van Philips en door de brede voet stond de cassetterecorder ook heel stabiel.

Als ik in 1992 overstap van MSX naar de personal computer met MS-DOS en GW-BASIC, dan is die overstap een logische keuze, net zoals die van de ZX Spectrum naar de MSX is geweest. De voorkennis en de dialecten binnen de BASIC-taal zorgen er dan voor dat ik razendsnel bekend raak met de personal computer. In een krantenartikel van het Algemeen Dagblad wordt MSX doodverklaard door een journalist en dit heeft zeer grote gevolgen voor het MSX systeem in Nederland. Juist als mensen hun microcomputer wegdoen voor een nieuwer, uitgebreider en moderner systeem, juist op dat moment komt er een allesvernietigend artikel in de krant.

Mensen beginnen hun MSX systemen massaal van de hand te doen, maar ik niet. Ik hou vast aan de Philips VG8020 MSX1 en de Philips NMS8220 MSX2 computers, tót ik in 1992 overstap naar de pc. Pas dan, na ruim 5 jaar gebruik, verkoop ik alles. Het MSX systeem was een geweldig goed begin van een industrie standaardisering en een geweldige tussenschakel op route naar de personal computer.

Deze cassetterecorder heeft daar een prominente plek en functie in gehad en Philips verdient niets dan lof om moedig mee in te stappen in een geweldig systeem en alle bijbehorende randapparatuur.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta