Het is: .

Soundmachine Voor Thuis: Philips FS362

De jaren '80 werden de jaren van het home entertainment systeem. Waar eerst de losse componenten nog een stereo installatie maakten, vaak in een rijdende kast waarvan de onderste helft voor de platencollectie bestemd was, werd deze langzaamaan halverwege de jaren '80 vervangen door de alles-in-één installatie. De jaren 80's waren ook gestyleerd door schreeuwerige opdrukken en grote plastic knoppen en daar doet deze Philips FS 362 combi set ook aan mee.

Hoewel de voorzijde de indruk wekt dat het om losse componenten gaat, is het één blok bestaande uit diverse onderdelen. Dit is goedkoper te produceren, waardoor menig tiener zijn eerste stereo op de slaapkamer krijgt tegen een betaalbare prijs. Slechts de platenspeler wordt als los en extra element verkocht en komt hier boven op te staan. Ook de speakers kocht je los. Ik koos voor de houten 3-weg speakers van Philips; die gaven een rijker geluid met betere dynamiek. 

Het blok bestond bovenaan uit een radio tuner. Met oversized knoppen voor AM, FM, middengolf en lange golf, een oversized display met ledlamp gaf aan op welke frequentie je ongeveer zat (het was analoog tenslotte) en rechts een oversized draaischijf om van frequentie te wisselen. Daaronder een gedeelte met de 5-bands equalizer en de links/rechts balans voor de speakers. Het rechter gedeelte bevatte (wederom) oversized controle verlichting voor de apparaatfunctie welke in gebruik was.

Het derde gedeelte bestond uit een -jawel- oversized aan-/uitknop en een oversized volume regelaar. Helemaal rechts de oversized knoppen voor radio, cd, cassette en platenspeler. Het vierde en onderste gedeelte bestond uit 2 cassettedecks, elk met hun eigen bediening met oversized knoppen. Deck A was uitsluitend om af te spelen, Deck B daar kon je mee opnemen over cassettes kopiëren; iets waar de muziekindustrie toen ook al hard tegen streed. Philips zag er -geheel terecht- handel in en bracht de apparatuur ook als zodanig uit.

Rechts daarvan tenslotte nog een analoge bandteller en oversized knoppen voor ondermeer de teller reset, Dolby ruisonderdrukking, dubbing (cassettebandjes kopiëren) en highspeed dubbing (kopiëren op dubbele snelheid met enig kwaliteitsverlies tot gevolg, omdat dit allemaal analoog gebeurde), een schuifregelaar voor microfoon opnameniveau en een aansluiting voor een microfoon en eentje voor de hoofdtelefoon.

Aan de achterzijde aansluitingen voor speakers, een cd-speler en een extra externe bron, bijvoorbeeld de videorecorder, een ander cassettedeck of de videorecorder. Alle bediening was oversized, de opdruk was lekker schreeuwerig voor tieners gemaakt en het front deed de installatie duurder uitstralen dan hij was, al was 999 gulden (€452,-) ook niet echt goedkoop te noemen. 

Die bijbehorende platenspeler was de Philips FP 362, helemaal in diezelfde stijl met grote drukknoppen vooraan en schreeuwerige opdruk. Met een keuzeknop voor 33 of 45 toeren, een stopknop zodat de naald zichzelf van de plaat ophief en weer terug ging naar de beginstand in rust, en een knop om handmatig de naald op de plaat te zetten of omhoog te heffen behoorde tot de mogelijkheden. 

De draaitafel moest via een aparte voeding van stroom worden voorzien en met tulpstekers achter op de installatie worden aangesloten, net zoals de losse 3-weg speakers. Het geluid was natuurlijk láng niet zo mooi als bij een losse componenten set, maar ruimschoots voldoende als beginnende stereo set in woonkamer of slaapkamer. Ik heb deze set ruim 7 jaar dagelijks gebruikt en hij voldeed ruimschoots.

De 3-weg speakers waren echt een múst; hierdoor klonk het geluid al een stuk beter en ook de equalizer maakte het geluid een stuk dynamischer. Zelf had ik de draaitafel en een losse cd-speler (Philips CD 207) via een mengpaneel aangesloten, zodat ik zelf mixen kon opnemen op het cassettedeck. Een paar van die mixen heb ik destijds gedigitaliseerd en nog steeds bewaard.

Een betaalbare en modieuze stereo installatie die zijn werk no-nonsense deed. Ik heb er dan ook mooie herinneringen aan.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta