Second sight: Netrunner TCG

Uitgave: Wizards Of The Coast
Jaartal: 1996
Soort: trading card game
Aantal Kaarten: 374
Prijs Starter Origineel: $ 10,50 (60 kaarten)
Prijs Booster Origineel: $ 2,00 (15 kaarten)

Spelconcept:
Speltechnieken:

Artwork:


Laten we vooraf even duidelijk zijn: het gaat ons er niét om of een spel destijds flopte of succesvol was. Het gaat ons er ook niet om wat persoonlijke meningen van spelers / verzamelaars waren. Het gaat ons ook niet om verzamelwaardes of huidige prijzen. Het gaat ons maar om hoofdzakelijk één ding: is het spel het spelen / verzamelen waard vandáág de dag?

Het is 1996, drie jaar vóór het verschijnen van de 'Matrix' trilogie in de bioscopen, als WotC het card game 'Netrunner' uitbrengt. Pure cyberpunk in een kaartspel; dat was nog niet eerder vertoond. Het spel trok daarom al direct een trouwe groep spelers en verzamelaars aan, en dat was te begrijpen. Het spel is ook anders qua speelstijl dan de meeste andere CCG's, wat als verfrissend werd ervaren.

Spelers kunnen één van twee zijdes kiezen: die van de oppermachtige corporaties, of die van de Runners. Beiden proberen 7 punten te scoren. De corporaties doen dat door hun Agenda uit te voeren, en deze stevig achter slot en grendel te bewaren met alle mogelijk middelen. Runners proberen punten te stelen met de middelen die zij ter beschikking hebben.

Computer mainframes, firewalls, virussen, hackers, scanners, alle mogelijke technologie, maar ook mensen en andere middelen zijn terug te vinden in dit spannende spel. Kan een Runner het winnen van een machtige Corporatie? Als speler erváár je bijna zelf het grote avontuur wat voor je ogen wordt gespeeld, wat de spanning en sensatie verder vergroot.

Het spel had echter al meteen 2 starterdecks nodig om gespeeld te kunnen worden, en die waren niet goedkoop. Dat hield een hoop nieuwe spelers weg. Ook de waanzinnig grote hoeveelheid kaarten schrok een grote groep potentiële spelers af. Ondanks dat er twee expansiesets waren uitgebracht, talmde het spel langzaam weg in vergetelheid, hoewel de kern aan trouwe spelers groot bleef.

Anno 2022 is er iets leuks aan de hand, want ook dit spel is er eentje wat niet ten ruste gelegd kon worden. Hoewel 'Netrunner' al zo'n 23 jaar niet meer wordt gepubliceerd, bestaat het weer in een nieuw jasje! Als Living Card Game wordt het tegenwoordig onder de naam 'Android Netrunner' uitgebracht door Fantasy Flight Games. Hetzelfde spel, maar ditmaal nóg groter, met méér expansiesets, volledig nieuw artwork en het vertrouwde gameplay van vroeger.

Maar we hebben het anno 2022 nu even over het origineel uit 1996. Als het ruim 20 jaar later opnieuw wordt gemaakt (en met groot succes), dan begrijp je dat dit origineel ook een zeer geslaagd spel bleek om te spelen. Ook nu nog. Het concept blijft origineel en het spel blijft spannend. Het oude artwork doet wat gedateerd aan en de kaarten van destijds waren misschien niet de allermooiste, maar wel goed genoeg om te verzamelen met 373 kaarten in de basisset.

Juist het internettijdperk heeft ervoor gezorgd dat cyberpunk volop in de aandacht staat en dat dit spel gewoonweg zijn tijd vooruit was. Ook nu nog is verzamelen erg leuk, net als spelen. En wil je niet meer met het oude spel beginnen? Schakel dan direct over naar het nieuwe 'Android Netrunner'. Dan heb je een moderne uitgave van het spel met enorm veel spelers en verzamelaars wereldwijd.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta