Second Sight: Wizard In Training TCG

Uitgave: Upper Deck
Jaartal: 2000
Soort: trading card game
Aantal Kaarten: 142
Prijs Starter Origineel: $ 8,80 (60 kaarten)
Prijs Booster Origineel: $ 2,50 (9 kaarten)

Spelconcept:
Speltechnieken:

Artwork: 


Laten we vooraf even duidelijk zijn: het gaat ons er niét om of een spel destijds flopte of succesvol was. Het gaat ons er ook niet om wat persoonlijke meningen van spelers / verzamelaars waren. Het gaat ons ook niet om verzamelwaardes of huidige prijzen. Het gaat ons maar om hoofdzakelijk één ding: is het spel het spelen / verzamelen waard vandáág de dag?

Er kunnen diverse redenen zijn waarom een spel destijds flopte. Misschien was de concurrentie te groot. Misschien was er een stortvloed aan card games. Misschien was de kwaliteit van de kaarten of van het spel zelf slecht. Misschien was de prijs te hoog. We gaan het bekijken in deze nieuwe artikelenreeks. Omdat het overgrote deel van de klanten destijds de oudere scholieren en studenten waren, plus de gemiddelde mentaliteit "dit is beter dan dat, dus dat zuigt!" voortbracht, hebben wij besloten om al die persoonlijke commentaren uit te sluiten en ons te baseren op de feiten uit de kaartindustrie.

Het loopt tegen het einde van de jaren '90, als Upper Deck besluit een eigen trading card game te maken, vooruitlopend op de komende 'Harry Potter' films. Gezien de klandizie die men verwacht, wordt besloten het verzamelkaartspel te richten op de oudste basisscholieren en de jongste brugklassers als hoofdgroep. Tijdens het ontwerpen van het spel en de kaartkunst houdt men in het achterhoofd dat het een introductiespel moet worden met eenvoudige spelmechanismen, om de jeugd bekend te maken met het fenomeen trading card games; een domein wat tot dan vooral wordt overheerst door oudere scholieren en studenten.

Uiteindelijk weet men een relatief eenvoudig spel te presenteren met artwork wat de jeugd moet aanspreken. Maar er was een kaper op de kust: Wizards Of The Coast -de uitgever van o.a. Magic: The Gathering-  had op het laatste moment een winnend bod geplaatst op die franchise en zou later met een eigen card game komen. Uiteraard bleek Upper Deck hier helemaal niet blij mee, gezien de kostbare investeringen die al waren gedaan. Gelukkig werken er veel creatieve geesten in de industrie.

De meest logische stap was ook een relatief eenvoudige stap: vervang alle afbeeldingen en namen door iets anders, en je hebt een ander spel. Simpel en doeltreffend. Onder de naam 'Wizard In Training' bracht Upper Deck in oktober 2000 het basisspel uit met 142 kaarten. Snel te verzamelen, laag geprijsd. Maar Wizards liet er natuurlijk ook geen gras over groeien en met hun massieve marketingcampagne werd alles overspoeld voor een 'Harry Potter' cardgame, wat een jaar later zou worden uitgebracht.

Spelers en verzamelaars zagen daarnaast 'Wizard In Training' als een goedkope imitatie, plus té kinderlijk. Tel daarbij op de nodige gevatte puberale opmerkingen, en je komt tot de conclusie dat het spel vanaf dag één nóóit zijn nieuwe doelgroep heeft bereikt. 'Harry Potter' films werden een tophit, en Wizards of the Coast plukte daar enigszins de vruchten van.

Laten we tegenwoordig eens kijken naar het spel: Voor ons hebben we een doos met boosterpacks. 24 pakjes met elk 9 kaarten. We maken ze open en bekijken ze eens goed. Allereerst komen we een aantal erg mooie metallic foil kaarten tegen. Zelfs na 17 jaar in de verpakking zien de kaarten er erg mooi en als nieuw uit. De kwaliteit van het karton is iéts dunner dan gemiddeld, maar mooi glad. Het artwork zal de jeugd van 10 tot en met 13 best aanspreken, daar zijn we van overtuigd. Voor verzamelaars zijn de kaarten mooi en duidelijk genummerd.

Het spel zelf is vrij standaard, en het spelconcept is zelfs beter: je bent een leerling van de Dragonteeth Academy en om te slagen moet je 'vechten' tegen andere studenten met magie, spreuken, wapens en monsters. Als je slaagt, win je Drakentanden (Dragonteeth) en degene die als eerste 24 punten heeft op level 5, is de winnaar en wordt een Wizard.

Zoals gezegd: Upper Deck heeft in plaats van een concept weggegooid een hele nieuwe card game wereld gemaakt. Dát is al een heel groot pluspunt op hun naam. Daarnaast hadden zij alles al uitgewerkt, nog vóórdat Wizards of the Coast ook maar iets had uitgewerkt. Zij hadden wel het snelst de licentie voor Harry Potter, maar dat is een ander verhaal. Eigenlijk kun je zeggen dat 'Wizard In Training' het originele/oorspronkelijke Harry Potter card game is, want wat een bedrijf niet kan doen, kunnen wij natuurlijk wél gewoon vermelden.

Voor ervaren spelers is het artwork misschien wat kinderachtig, maar vergeet niet dat het ook voor dié doelgroep was bedoeld. Jongere spelers zouden de spelersgroep hebben vergroot van onderaf. In tegenstelling daardoor kwam Pokémon die de martk overspoelde met een nóg jongere groep kopers/verzamelaars, die uiteindelijk zelfs de industrie hebben platgelegd. De vraag is of dit met 'Wizard In Training' ook zou zijn gebeurd.

Het spelmechanisme is bekend, met aanvals- en verdedigingstechnieken, spreuken om te counteren enzovoorts. Wel is alles gestroomlijnd en vereenvoudigd, maar het gameplay zelf is erg prettig om te (leren) spelen. Met een kleine basisset van slechts 142 kaarten is je verzameling ook zó compleet. De enige expansieset 'Professor Ploog's Prize Potion's' was tevens een signaal van Upper Deck dat ze nog steeds geloofden in dit verzamelkaartspel.

Anno 2022 is het nog steeds een leuk spel om te verzamelen en te spelen. Je hebt de basiset snel compleet en de regels zijn duidelijk en eenvoudig. Het is een écht instapspel in de wereld van collectible card games en leuk voor met name de jongere spelers vanaf een jaar of 10. Hoewel de kaarten wat dunner zijn ,is de kwaliteit van het karton goed en zijn met name de foil chase kaarten erg mooi.

Het spel is nog overal te koop, en waarom ook niet? Monopoly kun je tenslotte ook nog steeds gewoon kopen. Vooral het aspect van een instapspel (kinderen leren relatief eenvoudig een collectible card game spelen, plús ze leren meteen Engels) is een groot pluspunt. De starterdecks bestaan uit een 2-player startset met een Engelstalige handleiding. Wil je beginnen met deze set? Gewoon doen, is ons advies. Destijds had het spel geen enkele kans tegen de actie van Wizards of the Coast, maar je kunt dit spel wél degelijk als het origineel beschouwen.  

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta