Second Sight: Tempest Of The Gods CCG

Uitgave: Black Dragon Press
Jaartal: 1995
Soort: collectible card game
Aantal Kaarten: 269
Prijs Starter Origineel: $ 5,00 (70 kaarten)
Prijs Booster Origineel: $ 1,80 (15 kaarten)

Spelconcept:
Speltechnieken:

Artwork:


Laten we vooraf even duidelijk zijn: het gaat ons er niét om of een spel destijds flopte of succesvol was. Het gaat ons er ook niet om wat persoonlijke meningen van spelers / verzamelaars waren. Het gaat ons ook niet om verzamelwaardes of huidige prijzen. Het gaat ons maar om hoofdzakelijk één ding: is het spel het spelen / verzamelen waard vandáág de dag?

Het is 1995 en de wereldwijde markt voor collectible card games is opengebroken. De stortvloed van kaarten en nieuwe verzamelkaartspellen is enorm. Één van die uitgevers is Black Dragon Press. Natuurlijk wordt in die dagen zoveel mogelijk hét grote succes van 'Magic: The Gathering' geprobeerd te evenaren. Soms werkt dat, soms ook niet. Qua originaliteit van het spel hoef je dus niet ver te zoeken; je wéét gewoon welk spel als inspiratie heeft gediend. Is daarmee 'Tempest Of The Gods' een slecht spel? Nee, absoluut niet.

Want doordat het zo dicht op het vuur zat van 'Magic', kent het ook veel van dezelfde spel elementen die spelers zo aantrekkelijk vinden. Het spel speelt zich af in het fantasieland Darkurthe, waar diverse fracties en landen strijden in een grote oorlog. Het doel is om elke vijand (tegenspeler) weg te vagen óf door een Godheid te summonen. Er zijn personages, krachten, spreuken, wapens en ga zo maar door. Het spel is gestroomlijnd qua spelregels en speelt erg soepel.

Hét grote pluspunt is wel het artwork. Dit kan zich gemakkelijk meten met 'Magic', ten tijde dat expansiesets als 'Legends' en 'Arabian Nights' uitkwamen. 'Tempest Of The Gods' is een prachtig kaartspel en anno 2022 speelt het nog steeds prima! De kaarten zelf zijn zogeheten waxed cards: een zachte glossy laag die zorgen voor extra glans en het artwork beschermen. Mooi om te zien, maar als je vandaag de dag een starter of booster opent, zal er één klont aan karton uitkomen. Alles kleeft als één geheel aan elkaar.

Dit doet niets af aan de kwaliteit voor het verzamelen, en als je wilt spelen, gebruik dan een setjes deck protectors (sleeves), dan is het hele kleefprobleem opgelost. 'Tempest Of The Gods' is een geweldig leuk spel anno 2022 om nog te spelen en te verzamelen. Hoewel wij zelf niet voor waxed cards zouden hebben gekozen voor een collectible card game, zijn de kaarten van excellente kwaliteit.

Qua spelregels en gameplay zit het in de middenmoot van card games. Ervaren gamers zullen het spelconcept zó geleerd hebben, wat het geen slecht spel, maar ook geen origineel spel maakt. Met een basisset van 269 kaarten is het een goede basis, die redelijk snel te verzamelen is. Vermeld moet worden dat in een doos met 36 boosters wij nét 7 rares konden halen.

In de starters daarentegen zijn meteen de eerste 10 kaarten allemaal rares. Een kaartlijst ontbreekt bij de spelregels, dat is jammer, maar die zijn inmiddels online voldoende te vinden.

Vreemd is ook dat enkele kaarten op internet in de (vaak gekopieerde en geplakte) kaartlijsten enkele rares als common en uncommon staan vermeld. Wij hanteren echter de CCG Bijbel die Scrye heet, en op deze website zal dan ook de correcte kaartlijst binnenkort te vinden zijn. Ons advies: tegenwoordig nog steeds leuk om te spelen, en nog mooier om te verzamelen.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta