Divine - Jungle Jezebel

ArtiestDivine
Titel'Jungle Jezebel'
Stijldisco, hi nrg
Mediumlp
LabelBreak Records, 1982
Tracks6
Speelduur36 minuten

In 1982 brengt acteur, zanger en dragqueen Harris Glenn Milstead zijn debuutalbum uit onder de artiestennaam Divine, getiteld 'Jungle Jezebel'. Via cult-regisseur John Waters speelt Divine in meerdere van zijn films, waarbij het thema 'Filth' ofwel vuil en vies centraal staan. Milstead breekt door in zijn Divine outfit en komt later ook in enkele commerciële speelfilm naar voren met zijn opvallende verschijning. Divine moest het hoogtepunt van 'Filth' verbeelden, en met een slonzige dragqueen is dat méér dan succesvol gebleken.

Omdat Milstead ook weet te zingen in menig nachtclub wordt in 1982 het debuutalbum 'Jungle Jezebel' uitgebracht. Omdat Milstead in de eerste plaats een acteur is, heeft hij lak aan wat iedereen van Divine vindt of denkt en gaat er vol in, met een enorm succes. Het uitgaansleven aanbidt hem, vele ouders kunnen Divine niet zien of luchten. Missie geslaagd. 'Jungle Jezebel' heeft zes tracks van een langere speelduur. Ook deze songs waren van oorsprong te lang voor de radio, maar omdat de platen over de toonbank vliegen en Divine stijgt in alle hitlijsten, kan ook Hilversum er niet langer omheen en worden enkele nummers licht ingekort zodat ze afgespeeld kunnen worden. De bijbehorende videoclips liegen er ook niet om.

Met de ondubbelzinnige opener 'Shoot Your Shot' breekt hij internationaal door en breekt hij meteen een lans voor het nieuwe muzikale subgenre wat Hi NRG ofwel "high energy" wordt genoemd: disco op red bull zeg maar. Het nieuwe geluid is verassend, up tempo en zoals de naam al zegt, energiek. Voetjes van de vloer dus. De tweede track is de titeltrack. Hoewel het geen échte hit is geworden, is het geluid overduidelijk van Divine. Ook de naam Jezebel doet het motto van 'Filth' weer eer aan. Nummer drie is wellicht de grootste hit geworden en dat is 'Native Love'. Een tijdloos energiek dansnummer. Dit is waar Divine in al haar pracht straalt.

We vervolgen met 'Kick Your Butt', wat net als 'Jungle Jezebel' niet echt een hit is geworden, maar wel het kenmerkende geluid van Divine met zich meebrengt. Dan volgt 'Alphabet Rap' waarop een speelse en tongue-in-cheek het alfabet door Divine wordt vertolkt. Tenslotte volgt een ruim 8 minuten durende instrumentale versie van 'Native Love', wat ideaal is voor mixers en dj's. Hi NRG is een geweldig vernieuwend concept, ook al is het slechts tijdelijk van aard. Divine breekt internationaal door en is samen met Amanda Lear en Sylvester een pionier op het gebied van drag queens in de publiciteit zetten, waar disco dit ook al voor de homo scene had gedaan. 

Tja, wat kun je verder nog zeggen? Harris was privé een erg zachtaardig en vriendelijk man, als acteur ging hij er voor 110% vol in, en als Divine met een zang carriere is hij onsterfelijk geworden. Een multitalent, held en voorbeeld voor velen, die beroepsmatig ook nog eens grenzen wist te verleggen.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta