The Distillers - Sing Sing Death House (Promotional Copy)

ArtiestThe Distillers
Titel'Sing Sing Death House' (promotional copy)
Stijlpunk, punkrock
Mediumcd
LabelHellcat Records, 2001
Tracks12
Speelduur28 minuten
Live GezienLowlands 2004

Het fijne als muziekliefhebber is dat je naast het luisteren naar muziek (en ook recenseren van muziek) soms ook unieke kansen op de kop weet te tikken. In het tijdperk van digitale muziek en streamingdiensten zien jongeren het bezit van een album niet langer als belangrijk. De oudere generaties des te meer, en dat biedt op dit moment ook volop kansen om voor een prikkie vele juweeltjes aan te schaffen.

Wat is er dan mooier dan deze niet voor verkoop bestemde promotionele kopie te kunnen bemachtigen na 20 jaar? Het is dan ook deze versie die we trots recenseren en niet de commerciële versie. Deze versie werd in 2001 uitgebracht in beperkte oplage. In Amerika door Hellcat Records en in Europa door Epitaph Records. Dergelijke schijfjes gaan naar platenpluggers op de radio en naar recensie-journalisten, zodat ze als eerste het nieuwste werk kunnen beluisteren.

Dit album verschilt met de commerciële versie door de uitvoering er van. Zo zit dit exemplaar in een zwart kartonnen envelop en niet in een plastic jewel case. Er zit ook geen booklet bij; er is slechts een zwartwit sticker op de kartonnen sleeve geplakt met informatie over de band, wanneer het album wordt uitgebracht en informatie van de contactpersonen bij de platenmaatschappij.

We zien 12 nummers op dit album, wat in 2001 uitkwam en dus een jaar eerder dan de commerciële versie. 'Sing Sing Death House' is het tweede album van The Distillers. Frontvrouw Brody Armstrong is het boegbeeld van de punkband, die verder nog gitarist Tony Bevilacqua en drummer Andy Granelli tot de kern mogen rekenen. 

Amerikaanse punk en punkrock was behoorlijk eentonig en geformuleerd qua klanken, tot Brody met haar band ten tonele verscheen. Een pure punkgodin met haar eigen geschiedenis, herkenbaar, bloedmooi en met een heldere stem variërend van onschuldig en middenhoog tot een diepe bas en volop ruw. Ook het hogere tempo van de nummers valt direct op en de band timmert dan ook hard aan de weg middels optredens bij allerlei festivals en in de studio's. 

Het eerste nummer 'Sick Of It All' staat vol met bekende teksten over teenage angst, geweld, onderdrukking en nergens bij horen. Heel herkenbaar en ook tekstueel heel sterk gebracht. Eveneens sterk is het volgende nummer 'I Am A Revenant' waarbij het refrein de luisteraar haast opzweept en betovert met een krachtig mantra. Dit is punk op zijn best.

Het derde nummer getiteld 'Seneca Falls' gaat over de vrouwen rechten en de vrijheid van de vrouw. Recht in je smoel gegooid door Brody, en zo hoort het. Dan snel naar song nummer 4, wat gaat over Brody zelf. 'The Young Crazed Peeling' vertelt over haar, haar ouders, haar jeugd en haar liefde. Niks geen geheimen, niks geen Barbieroze of zoetigheid, gewoon de harde realiteit. Dat dwingt respect af!

De titeltrack 'Sing Sing Death House' gaat over een lage zelfwaarde en laag zelfbeeld en dat door zang en muziek je het wel gaat redden in dit leven. Dan volgt 'Bullet & The Bullseye' waarbij het object van haat tot doel wordt verheven en jij de kogel bent. Hard, snel en dodelijk, net als het nummer.

'City Of Angels' kan als hét Distillers nummer worden gezien, want daar breken ze uiteindelijk wereldwijd mee door. Het lied bezingt het neppe aan Hollywood en Los Angeles en de val die je kunt maken als je in die gouden bergen gelooft. 'Young Girl' gaat over het misbruik en het verlies van de onschuld. Zoals gezegd, diepe alleszeggende en nietsverhullende teksten, zó uit het privéleven. Je moet het niet alleen durven, maar ook kunnen, om erover te zingen.

Ook 'Hate Me' gaat over zelfhaat en een lage eigenwaarde. 'Desperate' vertelt over de verleiding van heroïne en het toch maar weer gebruiken en 'I Understand' vertelt over het ontdekken van de liefde en het ontbreken aan liefde. Dit is niet voor de gemiddelde luisteraar, dit zijn liedjes direct uit het harde leven en de punk laat zich met wat screamo daar prima voor gebruiken om de boodschap over te brengen van persoonlijk falen, pijn, kwelling, bedrog en ga zo maar door.

Hekkensluiter 'Lordy Lordy' is een half gebed, of eigenlijk afscheid, als de vriendschap definitief voorbij is tussen twee personen. Bam. Twaalf songs, twaalf verhalen, twaalf levensliedjes punkstijl van, met en over Brody. En nu dansen en meezingen, waar is die circle-pit? Zo zingen The Distillers de pijn van zich af.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta