Het is: .

8.000.000.000

15 november 2022. De dag dat de planeet de 8 miljardste inwoner verwelkomt. In ongeveer 60 jaar (1960-2020) is de wereldbevolking verviervoudigd. 8 miljard (8.000.000.000) is dan ook een indrukwekkend getal om bij stil te staan. Hoe zijn we hier in de menselijke geschiedenis aanbeland? Hoe erg is dit? Een korte terugblik.

Sinds de industriële revolutie (machinatie, electriciteit, automobiliteit en kolen- en gasgebruik) is de welvaart enorm gegroeid. Ook enorm onevenredig gegroeid. Maar dat is een politiek verhaal; we hebben het nu over de populatie van de planeet. Daar waar honger, oorlog en weinig welvaart aanwezig was, daar was de bevolkingsgroei het grootst. Hoe komt dit? Omdat het percentage overlijdens door deze crises ook onevenredig hoog is. Simpel gezegd, er overlijden door deze oorzaken veel meer mensen en vooral ook kinderen, dus de overlevingsdrang is voor elk gezin veel groter en dat wordt opgelost door meer nageslacht. 

De gedachte is, dat als er een paar kinderen overleven, zich kunnen scholen, dan kunnen zij als jonge volwassenen voor hun ouders zorgen die het altijd zwaar hebben gehad. Althans, dat is de gedachtengang erachter. De praktijk is gruwelijk. Hoeveel potentiële Einsteins of Hawkings heeft de wereld al verloren aan oorlog, honger en ziekte of watergebrek? Maar ook dat is een ander verhaal, we hebben het hier over aantallen. Cijfers.

Overal in de wereld zien we veranderingen door die explosieve toename van de wereldbevolking. Voor Nederland betekende dit de laatste 60 jaar véél meer snelwegen, Vinexwijken, files, en stedenbouw. We hebben zelfs kunstmatig land toegevoegd uit het voormalige IJsselmeer met een nieuwe provincie. En dat terwijl Nederland één van de kleinste landen ter wereld is.

We zagen in Nederland ook een toename van nieuw burgers. Waren dat in de na-oorlogse jaren eerst de Spanjaarden en de Turken die Nederland kwamen herbouwen als gastarbeiders, later kwamen hier ook de economische vluchtelingen bij, naast diegenen die voor oorlog uit eigen land waren gevlucht. En hoewel Nederland een relatief rijk land is qua voedselproductie, welvaart en voorzieningen, toch liep dit land sinds de jaren '80 versneld vol. Maar ook dat is een verdere politieke discussie voor een ander verhaal.

Tel daarbij op, op dit moment de gevolgen van escalerende oorlogen en grensconflicten, kurkdroge zomers, een stijgende zeespiegel, verloren oogsten, een pandemie, en een ineenstortende economie met een olie- en gasvoorraad die eindig is, en het drama is voor velen compleet. Het voelt voor sommigen als het einde der tijden. Maar dat is niet zo. We zitten alleen in de overgang van een oude naar een nieuwe economie. Zie het als een verbouwing. Eerst moet er gesloopt en gebroken worden, voordat er kan worden gesaust en nieuwe meubels komen. Maar dan op wereldschaal.

OVERBEVOLKING

De term van 'overbevolking' gaat al decennialang rond in politieke kringen. Laat je daar niet door leiden. Dit soort kreten zijn er voor politiek gewin, meer niet. Laten we eens kijken naar die 8 miljard mensen. Dat zijn er enorm veel op dit moment, in deze economie die aan zijn einde is gekomen.

Máár: als we appartementen in flats van maximaal 12 verdiepingen zouden bouwen als nieuwbouw, dan passen die 8 miljard mensen allemaal met gemak in die nieuwbouwflats op heel Groenland. De rest van de wereld zou leeg zijn; zonder mensen. Dát geeft al een heel andere kijk op de huidige zaken.

Kijken we naar het totale leefbare landoppervlak van de planeet. 65% tot 70% wordt gebruikt voor veeteelt en veevoer. Als we daarmee stoppen en vegetarisch gaan leven, dan kan die 65%-70% worden gebruikt voor voedselproductie voor de mens. Gaan we daarnaast over op robotisering van de landbouw en ook verticaal tuinieren, dan kunnen we zonder enig probleem voor wel 50 miljard mensen ruimschoots voedsel produceren, het hele jaar door.

Als we de oceanen inzetten voor de winning van zonne- en windenergie en de teelt van vis voor consumptie, dan heeft iedereen ook vis te eten. Als we 3 jaar lang stoppen met commerciële visvangst, dan herstelt de vispopulatie dusdanig, dat er weer in overvloed vis te vangen is, en daarna op een beheerste en beheerde manier.

Zetten we drones in om de woestijnen in de wereld te herplanten met bomen en gewassen, dan kunnen we 1 miljard bomen per jaar extra planten. Deze bossen kunnen al na 15 jaar in gedeeltes worden gekapt voor het hout, wat kan worden gebruikt voor nieuwbouwwoningen en meubels.

Op dit moment is 98% van alle zeldzame metalen van het aardoppervlak gebruikt voor de productie van computers, led-schermen en andere elektronica. Maar 1% van de zeebodem bevat evenveel als die 98% die al in gebruik is. Dus ook bij een doorgroeiende populatie kan iedereen straks en later gewoon van nieuwe producten genieten. Veel later kunnen deze materialen ook van kometen en planeten worden gewonnen, maar dat is nog verre toekomst.

8 miljard mensen. In de huidige economie een 'groot probleem' wat overal spanningen oplevert. Maar als we onszelf en onze landsgrenzen overstijgen, en ons als één planeet zien, dan kunnen we elke problematiek ook als één bevolking oplossen, want het kán. Een herverdeling van welvaart, voedsel, drinkwater, en woningen, samen met een basisinkomen voor elke wereldburger lossen in één klap de volgende dingen op:

  • honger
  • dakloosheid
  • dorst
  • ondervoeding
  • laaggeletterdheid en ongeschooldheid
  • controles, dwang en herkeuringen voor een uitkering
  • een minderwaardigheidsgevoel, burn-out door overwerk of depressie wegens afwijzingen bij sollicitaties
  • betaalbaarheid en leefbaarheid
  • verschillen tussen burgers onderling (sociale cohesie)

Mensen kunnen straks allemaal mens zijn en hebben alle tijd om te ontdekken wat het voor hen is om mens te zijn, wie ze zijn, waarom ze zijn, en hebben alle tijd voor hobby, gezin, studie, reizen of werk. En ik ben er 100% van overtuigd, dat een volgende generatie Einstein of Hawking zich al bevind ergens in die 8 miljard aardbewoners. Wie en waar dan ook; we moeten die personen stuk voor stuk koesteren, ook al weten ze niet niet dat ze een toekomstig genie zullen of kunnen zijn.

Het is aan de nieuwe economie, die nu wordt opgetuigd, die de mensheid zal laten groeien met nu nog ongekende mogelijkheden en in omvang. Het is slechts zo'n 200 jaar geleden, toen de eerste stoomlocomotieven werden gemaakt met een topsnelheid van maximaal 15 km/uur, dat mensen dachten dat ze zouden worden platgedrukt door de snelheden ervan als ze aan boord zouden gaan. Tijden veranderen, mensen veranderen, en gelukkig veranderen de mogelijkheden ook.

Het is dit, wat ons als mensheid zo uniek maakt, keer op keer. We groeien, en dat doen we samen, met elkaar.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta