Invasieve Soorten

Nu de wereld verder opwarmt door klimaatverandering, verandert ook de Nederlandse natuur. Er komen exoten, ook wel invasieve soorten genoemd bij, die de lokale (landelijke) flora en fauna verdrijven of bedreigen. Hierdoor worden de oorspronkelijke planten en dieren ernstig bedreigt en kunnen zelfs uitsterven. Voor de mens betekent dit nieuwe gevaren als steken die soms koorts, zwellingen, infecties, nieuwe ziektes en soms zelfs de dood als gevolg hebben. Deze exoten dienen dan ook als ongedierte te worden bestreden met harde hand.

Laten we eens kijken naar een vrij actuele lijst van (inmiddels de 1.000 gepasseerd) invasieve flora en fauna, hoe we ze kunnen herkennen, hoe ze zich voortplanten en hoe we dit hardhandig kunnen bestrijden. Dit kun je zelf doen, of in groepsverband, en zelfs soms met medewerking van de gemeente waarin je woont. Informeer jezelf en neem actie, want veel van deze exoten zijn er al en vermenigvuldigen zich razendsnel, met alle nare gevolgen van dien.

1. Amerikaanse Rivierkreeft


(Cgoldsmith1 CC BY-SA 3.0)

De Amerikaanse rivierkreeft is een bruin gevlekt zoetwaterkreeftje, wat bij 4,4 cm al volwassen groot is, maar ze kunnen tot wel 10 cm groot worden. Ze planten zich voort in de vele beken en sloten in Nederland, en verjagen en doden daar vissen, kikkers en salamanders, waardoor al het plaatselijk waterleven uiteindelijk uitsterft. Ze zijn goed te eten en passen prima op de barbecue. Kijk wél vooraf goed met welke soort je te maken hebt, want Nederland telt ook veel andere waterkreeften die hier wél thuishoren. Amerikaanse rivierkreeften kunnen en mogen uitgeroeid worden.

2. Aziatische Tijgermug


(James Gathany Publiek Domein)

De Aziatische tijgermug heeft zich aangepast aan ons klimaat en kan zich hier eenvoudig voortplanten in poeltjes met stilstaand (regen)water, waarbij een losse autoband met wat water het meest populair is bij deze soort. Hij kan ziektes als dengue (knokkelkoorts) overbrengen. Zorg dat er nergens stilstaande poeltjes met water zijn in de omgeving en sla hem dood als dit lukt.

3. Aziatische Hornaar


(Didier Descouens CC BY-SA 4.0)

De Aziatische hornaar is iéts kleiner dan de Europese hornaar en wordt gemiddeld zo'n 3,5 cm lang. Hij is eenvoudig te herkennen aan de gele poten. Laat hem altijd met rust, want een steek kán dodelijke gevolgen hebben. Het nest is eenvoudig te herkennen: vaak onder bladeren in bomen, of onder een afkapping van een constructie, heeft het nest van deze Aziatische hornaar de vorm en grootte van een witte of beige tennisbal, met onderaan een rond gat. Onderneem zelf geen actie, maar waarschuw de gemeente en regel een ongediertebestrijder.

4. Valse Wolfspin


(Sanjay Acharya
CC BY-SA 3.0)

Mannetjes bereiken een lichaamslengte van 10 tot 13 millimeter, vrouwtjes worden zoals gebruikelijk bij spinnen aanzienlijk groter en kunnen een lichaamslengte van 10 tot 19 mm bereiken. Met gestrekte poten bereikt het dier 5 centimeter. De lichaamskleur is bruin, variërend van geelbruin tot grijsbruin. De spin is lichter gekleurd dan de meeste wolfspinnen die een overwegend donkerbruine kleur hebben.

Het is een nachtdier wat geen web maakt, maar actief jaagt op grote huisspinnen binnen en insecten. De beet is te vergelijken met een bijensteek; vervelend maar niet dodelijk. Hij schuilt het liefst onder of achter een tegel of boomschors. Het vrouwtje legt in de lente de eieren in een blauwwitte platte cocon onder boomschors of tegel, en verdedigt deze bijzonder fel. 

Uitroeien is gewenst.

5. Valse Weduwespin


(Stu's Images Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0)

Een groot bol glimmend achterlijf, acht poten en een soort doodskop patroon op haar rug. De valse weduwespin komt er aan en is zeer gevaarlijk. Haar beet zorgt voor blaren zo groot als eieren, nierschade, hoge koorts, veel pijn, et cetera. De favoriete verstopplek zijn schuren, zolders en... slaapkamers. Pas op en dood het onmiddelijk als je kan. Wordt je gebeten, bel dan direct de huisarts of noodhulp.

Er komen elk jaar door klimaatverandering nieuwe invasieve planten en dieren bij. Voor een actueel overzicht ga je naar de website van de NVWA

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta