Op 16 november 2022 werd in Amerika de nieuwe NASA-missie Artemis-1 gelanceerd. Zo goed als 50 jaar geleden was dat voorbehouden aan de laatste Apollo missie, Apollo-17. De ruimterace was een door het Westen 'gewonnen' race en de eerste mens had voet op de maan gezet.
Die ruimtereizen hebben de wereld in stroomversnelling gegooid qua ontwikkeling en welvaart, want sinds die tijd kennen we onder meer magnetrons, lcd-schermen en touchscreens, computers, bluetooth, wifi, communicatie satellieten, de laser, nieuwe medicijnen, nieuwe materialen en ga zo maar verder.
En waar velen aan de top van bedrijfsleven en industrie denken dat dit het is voor de mensheid als geheel, zijn er gelukkig ook steeds meer burgers en wetenschappers die inzien dat we slechts op de drempel staan van complete nieuwe industrieën en vindingen, die de hele planeet ditmaal zullen laten delen in nieuwe welvaart, gezondheid, en onbeperkte energie, voedsel en drinkwater. Elke wereldburger (8 miljard inmiddels) zal hier de komende decennia van gaan profiteren, omdat we als mensheid opnieuw hebben besloten om na 50 jaar opnieuw naar de maan te gaan.
Ditmaal zullen we met deze Artemis-1 (Artemis van de tweelingzus van Apollo in de Griekse oudheid) opnieuw de grenzen van onze beschaving spectaculair gaan verleggen. Hoewel Artemis-1 voornamelijk wordt gebruikt om nieuwe technieken uit te proberen, waarvoor mede de door ESA-gebouwde service module (die voorziet van zuurstof, temperatuurregeling, water en andere zaken) deze laatste nog onbemande missie zal dienen als basis voor de nabije toekomst.
Ditmaal zal een sonde landen op de zuidpool van de maan, een nog niet eerder gebruikt deel om te landen. Hier zal de sonde stapsgewijs tot een meter diep in de bodem boren, waar na alle verwachting water in bevroren staat zal worden ontdekt, alsmede andere mineralen. Dit kan in de toekomst worden ontgonnen door robots en worden gebruikt voor de productie van zuurstof, drinkwater, en brandstof voor een permanente basis op de maan, die dan ook zal worden bewoond door mensen.
Van hieruit zullen we raketten kunnen lanceren die verder reizen naar Mars, of met drones en robots nóg verder ons zonnestelsel in. Deze maanbasis zal ons nieuwe inzichten geven in nieuwe bouwtechnieken, nieuwe bouwmaterialen, nieuwe materialen en nóg betere medicijnen voor in de nabije toekomst.
We kunnen zo bijvoorbeeld onderzoeken en testen, en later bouwen, of we zonnepaneelparken in de ruimte kunnen bouwen, voor opwekking van onbeperkte hoeveelheden stroom, of een zonneschild, wat de aarde gaat beschermen tegen zonnestormen met hun schadelijke straling. Het bouwen van hotels in de ruimte zal de commercie nieuwe mogelijkheden bieden. Eerst voor de superrijken, maar later toegankelijk en betaalbaar voor iedereen. Het "weekendje weg" krijgt een nieuwe dimensie.
Maar naast alle nieuwe welvaart (asteroïden ontginnen wordt mogelijk) en een gezond en lang leven voor elke aardbewoner, waarbij 200 jaar de nieuwe norm zal worden, betekent Artemis nog veel meer. Zo zal de eerste vrouw voet op de maan zetten en ook de eerste vrouw van kleur. Vrouwen zijn sowieso goed vertegenwoordigd in het Artemis programma, van ingenieurs tot astronauten en van persvoorlichters tot operationeel afdelingschefs.
Artemis is het begin van een nieuw tijdperk. Voor de ruimtevaartmissies, voor toekomstige missies naar Mars, Europa, Pluto, en nog verder. Voor nieuwe technologie, een eerlijke verdeling van welvaart voor iedereen, een duurzamere planeet met alles in overvloed, nieuwe industrieën, nieuwe behandelingen, nieuw voedsel, nieuwe manieren van wonen, werken, op vakantie gaan, nieuwe beroepen.
Als we zien wat Apollo in 50 jaar voor de technische vooruitgang en inzichten voor de mensheid heeft gedaan, dan kunnen we ons opmaken voor de komende 50 jaar met ongekende vooruitgang, mogelijkheden en nieuwe inzichten, en waarbij élke wereldburger betrokken wordt en kan groeien qua gelijkheid, welvaart, betaalbaarheid, toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, vakantie, en ga zo maar door.
Er zullen altijd groepen pessimistisch blijven, het liever bij het oude en vertrouwde houden. Tegen die mensen wil ik zeggen: "respecteer het verleden en omarm de toekomst". We zullen straks niet meer aan één enkele planeet gebonden zijn. Onze overlevingskansen als mensheid zulken spectaculair toenemen. We zullen in staat zijn om dingen te doen en te ondernemen, die we ons nu nog niet kunnen voorstellen.
In de recente geschiedenis vond men de stoomlocomotief ook levensgevaarlijk, net als het atoom, de laser, of nu het Higgs-boson. Maar het zijn juist dié ontdekkingen, die de mensheid keer op keer verder helpen groeien. En wat is het mooi om in juist dít tijdperk te leven en dit allemaal mee te mogen maken.
55 jaar geleden zette de mensheid voet op de maan en was dit live te volgen op de televisie. Nu zetten we weer onze voet op diezelfde maan, om er te blijven en het ons tweede huis te gaan maken. The sky is the limit...