Het is: .

Activisme Of Terrorisme?

17 maart 2022: de voetbalwedstrijd in de Engelse Premier League wordt verstoord doordat een klimaatactivist zichzelf vastlijmt aan een doelpaal.

3 april 2022: een klimaatactivist lijmt zichzelf vast aan een studiomicrofoon tijdens een Engelse radio uitzending van LBC.

3 juni 2022: een klimaatactivist ketent zichzelf vast aan het tennisnet tijdens de halve finale op Roland Garros.

1 juli 2022: twee klimaatactivisten lijmen zichzelf vast aan een schilderij van Van Gogh in het Londons Museum.

14 oktober 2022: twee klimaatactivisten gooien tomatensoep over Van Gogh's schilderij 'De Zonnebloemen' in London.

23 oktober 2022: in Duitsland besmeuren twee klimaatactivisten een schilderij van Monet met aardappelpuree.

24 oktober 2022: bij Madame Tussaud's in Engeland worden de wassen beelden van Koning Charles en andere leden besmeurd met taart.

25 oktober 2022: een klimaatactivist lijmt zich vast op tafel tijdens een tv-tuizending van Jinek.

27 oktober 2022: klimaatactivisten vernielen schilderij 'Meisje Met De Parel' van Vermeer in Den Haag, door zich er aan vast te lijmen en er soep tegen te gooien.

30 oktober 2022: klimaatactivisten lijmen zich vast aan een dinosaurusskelet in een museum in Berlijn.

4 november 2022: klimaatactivisten gooien in een Rooms museum groentesoep tegen een schilderij van Van Gogh.

Wat hebben al deze acties gemeen? Ze zijn georganiseerd door de radicale actiegroep 'Just Stop Oil', die strijdt tegen de petrochemische industrie wereldwijd. Onder het mom van "het klimaat redden" worden deze acties internationaal georganiseerd. Maar het werkt eerder tegenzin en protest in de hand, dan begrip.

Want ook al weet men wereldwijd dat het Tijdperk Van Olie langzaam tot een permanent einde komt, het gaat deze organisatie niet snel genoeg om te stoppen met het oppompen, verwerken en gebruik ervan. Wie zit er achter die organisatie? Just Stop Oil wordt gefinancieerd tenslotte.

Het is een internationaal samenwerkingsverband tussen diverse en uiteenlopende milieu belangenclubs, groot en klein, die via extremen deze acties op poten zetten. De media vooraf ingelicht, zodat de pers en fotograaf op tijd voor het spektakel aanwezig zijn, voor de bewaking en de politie aankomen.

"Just Stop Oil".  Was het maar zo eenvoudig. De lijm waarmee men zich actief vastlijmt is gemaakt met chemicaliën uit olie. De kleding die men draagt, inclusief de prints er op, worden mede gemaakt door olie en olie aangedreven machines. De wereld gebruikt nog steeds olie, heeft olie hard nodig en het afbouwen er van duurt nu eenmaal een kleine 10 jaar wereldwijd, mits er geen obstakels op de weg komen. 

Zonnepanelen, windmolens en accu's worden immers allemaal gemaakt met chemicaliën uit olie en de productie ervan gebruikt ook olie en gas. En dié capaciteit moet tot aan 2035 eerst voldoende worden opgeschroefd in de wereld, voordat we allemaal in een zelfrijdende Tesla of met een Go deelscooter kunnen gaan rijden.

Maar wát is nou die drijfveer van vandalisme op juist de plekken die zij gekozen hebben? Musea zijn eenvoudig toegankelijk met relatief weinig of trage beveiligingssytemen. De kunstvoorwerpen die worden gekozen lijken willekeurig, maar zijn niets anders dan bewust en opzettelijke vernieling. Dat heeft niets met het stoppen van olie te maken; het is vernieling van cultuur, net zoals de boekverbrandingen in het verleden.

Sportwedstrijden trekken veel publiek, maar die malen niet om het milieu; die komen om hun club te zien winnen. Actie in de verschillende studio's van radio en tv? Ook hier indirect een groot publiek met relatief veel luisteraars en kijkers, maar ook die malen weinig om het activisme op deze manier, het is gewoon niet erg effectief.

Álle huidige acties van Just Stop Oil wekken eerder ergernis en irritatie op door het opzettelijk vernielen van cultuur, dan de boodschap die het hoort uit te dragen van het redden van het klimaat. De boodschap moet anders, laat dát de boodschap zijn. Het is te hopen dat men eens duikt in de financiën van deze organisatie en of deze niet verboden kan worden vanwege het extremistische klimaat. Er wordt namelijk vernieling van cultuur gefinancieerd.

Ook al zou de hele planeet het onmiddelijk en per direct met elkaar eens worden om met olie en aanverwante producten te stoppen in winning, verwerking en gebruik ervan, dan nóg kan de wereld morgen niet opeens stilstaan. Er is een transitieperiode van minimaal 10 jaar nodig, en die weg wordt al ingezet.

En ook al zou morgen wél de hele planeet stoppen met alle olie, gas en chemicaliën, dan nog heb je de komende pakweg 150 tot 300 jaar last van de klimaateffecten die extremer zullen blijven worden. Dát kan niet worden teruggedraaid. Als je actie wilt voeren, pak het dan aan via de politiek en richt een eigen politieke beweging op. Dán kun je als je groot genoeg wordt verandering afdwingen, maar het kan nu eenmaal gewoonweg niet sneller dan een jaar of 10.

Ondertussen moet je geduld hebben en actievoeren bij de grote multinationals. Kijk of je hén kunt bewegen tot verandering van beleid. Maar laat de musea met rust. Blijf met je poten af van cultuur. De acties tot nu toe winnen echt geen zieltjes voor de goede zaak, integendeel. Er komt een periode dat olie écht voorbij is, maar zover is het nog niet. Maar wel bijna. Hou moed, voer actie op andere manieren, of ga de politiek in. 

De planeet draait wel verder rondjes rond de zon, mét of zónder ons. Er is een Groene Golf gaande in de wereld, maar het duurt jaren voordat we iedereen inclusief kunnen maken van een Tijdperk Van Overvloed en zonder olie. Laat die kunstobjecten met rust en plan je acties op een intelligentere manier. Klimaatextremisten hebben evengoed geen recht van spreken als klimaatterroristen, als het gaat om een betere wereld voor iedereen.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta