(Donatas Dabravolskas- Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0)
Kennis is macht. Want wie veel weet kan er zijn voordeel mee doen. Wie iets veel éérder weet (voorkennis) kan er zelfs erg rijk mee worden. Maar in het algemeen geldt dat wie veel verstand van zaken heeft en er op doorleert, niet alleen wijs is, maar op een bepaald moment die kennis ook kan over dragen.
Wetenschappelijke kennis is - naast kunst - het hoogste gemeenschappelijke waardebezit van de menselijke samenleving. Als je stil staat bij het feit dat de moderne mens zo'n 200.000 jaar bestaat, en onze schriftelijke geschiedenis( en dus kennis) slechts zo'n 5.000 jaar beslaat, dan betekent dit dat zo'n 97% van onze geschiedenis en kennis verloren is gegaan door de millennia heen.
Een belangrijk voorbeeld daarvan is de bibliotheek van Alexandrië, die werd verwoest door branden en plundering en waarvan nog slechts een handvol papyrusrollen aan kennis van bewaard zijn gebleven...
Gelukkig leven we in moderne tijden met internet, computers en de eerste kunstmatige intelligentie. We kunnen daardoor vrijwel direct met elkaar wereldwijd kennis uitwisselen. Kennis die voorheen alleen verkrijgbaar was in bibliotheken voor de meest geleerden en later op universiteiten voor hen die de studie konden betalen. Maar in deze tijden en technische doorbraken zou kennis eigenlijk geheel gratis beschikbaar moeten zijn voor iedereen op de planeet. Waarom?
Dénk eens aan het feit dat de meeste kennis alleen toegankelijk is voor een select groepje mensen: wetenschappers en geleerden, in combinatie met studenten die een studie kunnen betalen. Amper 1% van de totale wereldbevolking heeft toegang tot al die boeken vol kennis. Denk dan eens aan het feit dat scholing in de 21e eeuw nog steeds niet voor iedereen toegankelijk is. In veel landen is er geen school voor kinderen, of mogen meisjes niet leren. Daar komt wel verandering in, maar niet snel genoeg.
Hoeveel potentiële 'Einstein's' en 'Hawking's' zijn er in de ontwikkelinglanden overleden aan honger, oorlog of vermoord uit religieus oogpunt? Als slechts 1% van de planeet toegang heeft tot al die kennis, dan is er iets fundamenteel mis. En ook dát tij begint nu te keren.
Het Gütenberg Project is vernoemd naar de uitvinder van die eerste drukpers, waardoor het drukken van boeken op grote schaal mogelijk werd, en bevat inmiddels al ruim 70.000 boeken die geheel gratis toegankelijk zijn voor iedereen die een internetverbinding heeft. Volledige uitgaves, rechtenvrij. Lezen is zo voor iedereen gratis mogelijk zonder restricties.
Dan is er nog Google Books die eveneens toegang biedt tot een indrukwekkende index van boeken, tijdschriften en kranten, waarbij je een gedeelte of alles kunt lezen en ook eventueel kunt kopen.
In Nederland hebben we een site als Delpher, waarbij je vrij kunt zoeken in oude kranten, tijdschriften en boeken, waar er steeds meer van beschikbaar komen.
Maar voor wie graag wetenschappelijke boeken en documenten leest, is er de Algemene Index van Archive.org. Hierin vind je maar liefst ruim 107 miljoen wetenschappelijke artikelen, in 45 gigabyte aan tekst, geheel gratis voor iedereen. Het Archief vindt ook dat kennis voor iedereen gratis dient te zijn, zodat we ons als mensheid naar een hoger niveau kunnen tillen.
Hoe méér mensen kennis van zaken hebben, hoe méér inzichten we gezamenlijk hebben, en hoe sneller we als volwassen samenleving het leven voor iedereen kunnen verbeteren. Logischer kan het niet worden uitgelegd. Wat je interesse ook heeft, hier vind je ruim voldoende stof om uit te kunnen lezen en leren.
Gaan we één stap verder in de toekomst, zo tegen het jaar 2040, dan zal de kunstmatige intelligentie een reuzesprong voorwaarts nemen, de zogenoemde singulariteit. Dat moment in de toekomst zal een kunstmatige intelligentie alles (maar dan ook álles) wat de mensheid de afgelopen 5.000 jaar heeft geproduceerd aan kennis en kunst (boeken, films, muziek, etc.) in een paar uur hebben doorgenomen en begrepen. Vanaf dát moment zal A.I. de mensheid met onvoorstelbare sprongen voorwaarts helpen.
Maar tót dat moment is zelf lezen en leren natuurlijk erg goed voor elk mens op aarde. Het biedt ontspanning, het voedt de creativiteit, het biedt gespreksstof, het is leerzaam en je werkt jezelf naar een hoger niveau. Maak er gebruik van, het is echt geheel gratis en je hoeft nergens in te loggen, aan te melden of een account aan te maken. Kennis hoort vrij te zijn voor iedereen.