Het Einde Van Het Gastijdperk

Met de 'spontaan' ontstane lekkages aan de Nordstream 1 en 2 gasleidingen van Rusland naar Europa, belanden we in het Westen in een nieuw energie tijdperk. Definitief, want beide leidingen zijn door explosies en instromend zout zeewater in de Oostzee onherstelbaar beschadigd. En hoewel we allemaal weten wat en wie de oorzaak is, mogen we gerust zeggen dat Europa in 2022 van het aardgas af gaat.

Is dat erg? Ja, op korte termijn, en nee, op middellange en lange termijn. Terwijl Europa zo'n 100 jaar geleden overging van hout en turf stoken naar kolenkachels voor verwarming en koken, is de revolutie met aardgas sinds de jaren '70 pas goed losgekomen. Nederland bezat de grootste gasbel ter wereld en de nieuwe inkomsten zorgden voor een ongekende welvaartsgroei. 

Nu, ruim 50 jaar later, is het voorbij met die pret. De gaskraan moest al dicht vanwege de aardbevingen in Groningen doordat de bel leeg raakt, en omdat er nu internationaal is overeengekomen om de CO2 uitstoot door gas en olie (benzine, diesel, kerosine) drastisch naar nul te reduceren om de opwarming van het klimaat tegen te gaan. Tel daarbij op de Russische invasie in Oekraïne en de politieke spelletjes rondom gas- en olieleveringen en opeens was daar paniek in Europa.

Hoe snel wist men de gasvoorraden voor de winter van 2022/2023 te waarborgen en aan te vullen met geïmporteerd gas uit onder meer China, en vloeibaar LNG gas uit Australië en Amerika. Nederland is relatief klein en had de eigen voorraden al snel op orde, maar leveringscontracten met onder meer Duitsland brachten toch wel enige paniek in Den Haag.

Alles lijkt vooralsnog goed te komen terwijl we nu eind september 2022 naderen. Die onderzeese explosies echter brengen wel een groot gevaar aan de orde, namelijk de beveiliging van overige onderzeese energieleidingen. Die moeten snel en extra worden gewaarborgd. Maar laten we eens één jaar verder kijken, naar de winter van 2023/2024. Hoe zit het dán met onze energie huishouding binnen Europa?

Binnen Nederland kennen we in 2022 al een overcapaciteit aan opgewekte zonne-energie. Die energie zouden we binnen Europees verband in grote industriële accuparken kunnen opslaan in de zomer, om er in de winter aanspraak op te kunnen maken. Windenergie kan eveneens op die manier worden opgeslagen bij overcapaciteit.

En dan kijken we naar andere, nieuwe mogelijkheden van energie opwekking. Allereerst nieuwe zonne-energie- en wind-energieparken op zee. Dit kan voor nóg veel meer capaciteit zorgen. Als de Zuid-Europese landen dan ook een duit in het zakje doen met zonne-energie, dan hebben we al een flinke voorraad voor de huishoudens.

Watergolf energieopwekking staat nog in de kinderschoenen, maar is veelbelovend. En dan is daar waterstof. Ook dit moet worden geproduceerd en op dit moment kost het nog meer energie dan het oplevert, maar met die overcapaciteit van zon en wind hebben we de mogelijkheid om dit op korte termijn wél rendabel te krijgen. En dan zijn de mogelijkheden legio.

Waterstof kan gebruikt worden voor verwarming, voor koken, voor vervoer. Het enige wat het uitstoot is schone waterdamp die je in theorie zou zou kunnen drinken. Geothermische energie staat ook nog een groeispurt te wachten en door oppervlaktewater rond te pompen in een gesloten systeem van de oppervlakte tot diep in de aardkorst en weer terug naar de oppervlakte, heb je oneindig energie in theorie.

Ook het opwekken van energie via nieuwe waterkracht centrales is mogelijk en noodzakelijk en zelfs op kleine schaal kan dit voor een woonwijk of zelfs één woning al werken. Dan zijn er nog drie nieuwe mogelijkheden die op lange termijn en middellange termijn op grote schaal geïntroduceerd gaan worden.

Allereerste de plasmaverbrander installatie, die de opvolger wordt van de afvalverbrander installatie. Deze nieuwe installatie verbrand letterlijk álles onder zeer hoge temperaturen, en het slakafval kan worden gescheiden op edelmetalen, recyclemetalen en asresten, terwijl het gas wordt gereinigd en kan worden omgezet in nieuwe CO2 vrije brandstoffen en schone lucht.

De tweede mogelijkheid die er aan gaat komen is de kerncentrale van de vierde generatie. Deze werkt fundamenteel anders en produceert daardoor geen radioactief kernafval meer. Sterker nog, alle geproduceerde radioactief kernafval in de wereld kan als grondstof worden gebruikt in deze nieuwe centrales en de resten die de centrale na gebruik verlaten zijn niet radioactief meer. Nucleaire diamanten kunnen worden geperst om zo te dienen als batterijen die wel tot 10.000 jaar kunnen meegaan zonder enig gevaar op vervuiling.

De derde en laatste mogelijkheid is het ei van Columbus en dé oplossing voor al onze energieproblematiek. Stellerators en tokamaks zijn als het ware omgekeerde kerncentrales waarbij atomen niet langer worden gesplitst, maar juist worden samengesmolten. Deze nieuwe methodiek creëert tot wel 1 miljoen keer méér energie dan de modernste kerncentrale van dit moment, en er komt núl radioactiviteit bij kijken en er is ook geen meltdown meer mogelijk.

In theorie kun je dan met een badkuip water als grondstof een stad van 100.000 inwoners 1 jaar van energie voorzien. En raadt eens wat deze planeet in overvloed heeft? Juist. Water. Kijken we futuristisch in de toekomst (100 tot 200 jaar vooruit), dan zullen opties als zonnepaneel akkers in de ruimte een optie zijn, waarbij de opgevangen energie draadloos naar de aarde wordt gestraald. Zwaar water H3O productie op de maan gaat eveneens enorm veel energiemogelijkheden bieden. 

We leven in de meest interessante tijden van de moderne mensheid. Als we optimistisch vooruit kijken, dan zitten we nu slechts in een nieuwe energie transitie. En dat gaat altijd gepaard met nieuwe welvaart, een nieuwe economie en nieuwe wereldverhoudingen. Kijken we slechts één jaar vooruit, naar de winter van 2023/2024, dan heb ik er alle vertrouwen in dat de overgang naar zo'n nieuwe economie weer wat belangrijke stappen heeft genomen.

Energie is noodzakelijk, voor huishoudens en het bedrijfsleven. We hebben de technologie om verder te komen, naar een gezamenlijke wereld met onuitputtelijke schone energie. De fase waarin de wereld nu verkeert is slecht die van een verbouwing. En bij een verbouwing moet je eerst puinruimen voordat het beter wordt. Maar uiteindelijk wordt het beter. Reken daar op.

Video's