Eenzaamheid. Eenzaam zijn en je eenzaam voelen kan een momentopname zijn, maar het kan ook van langdurige aard zijn, waarbij er ook psychische problemen op termijn ontstaan. Eenzaamheid kan verschillende oorzaken hebben; het overlijden van familie, continue gepest of onderdrukt zijn, een extreem ongeluk of geweld hebben meegemaakt van dichtbij, en ga zo maar verder.
Mensen die langdurig in eenzaamheid zijn ook vaak onzichtbaar voor de maatschappij. Dit onzichtbaar zijn kan depressie opwekken en veroorzaken, waarna het vaak ook juist als aangenaam wordt ervaren. Dit laatste is een teken dat er iets mis is in de hersenen en de psyche van iemand, maar niet met de persoon op zich.
Eenzaamheid is vaak geen vrije keuze, men kiest er niet voor om eenzaam te worden of te zijn. Eenzaamheid overkomt je en het is uiteindelijk een bodemloze put waarin je afglijdt naar depressie, hopeloosheid en zelfs suïcidaal kunt worden. Je hersenen veranderen letterlijk en je handelswijze en denkpatronen veranderen hier ook door.
Buiten het kostenplaatje voor de maatschappij, is er wel degelijk het dagelijks lijden van een persoon ter sprake, waarbij behandeling, therapie en medicatie slechts gedeeltelijk de kwestie kunnen herstellen of oplossen. De weg terug naar een gezond sociaal leven in de samenleving is lang en gecompliceerd en verschilt per persoon.
HULP BIEDEN
Wat kan de maatschappij hier aan doen? Om te beginnen moet eenzaamheid en onzichtbaarheid herkent worden in het dagelijks leven. Op het werk, in de straat, op school en ga zo maar verder. Om te beginnen is een eenzaam persoon vaak introvert, in zichzelf gekeerd. Iemand die vaak stil is, weinig spreekt of initiatief neemt, iemand die kiest voor een stille, veilige route door het leven. Men wil vaak onzichtbaar zijn in de massa.
Om zo iemand te kunnen benaderen zoek je voorzichtig toegang, vaak één-op-één, tijdens een rustig moment. Vraag of je bij ze mag zitten, hoe het gaat en of er plannen zijn voor het weekend. Toon oprechte interesse. Geef een compliment over kleding of uiterlijk. Vraag naar hobby's en vrijetijdsbesteding. Zijn er geen weekendplannen, hobby's of overige vrijetijdsbesteding, dan weet je eigenlijk al genoeg.
Komt er uit een vervolggesprek of praatje tevoorschijn dat de persoon eenzaam is, vraag dan naar de oorzaak en de duur ervan. Verdiep je in de problematiek en trek je dit aan tijdens het gesprek. Kijk of iemand hulp nodig heeft, en dit aan wil nemen. Zo niet, doe dan een stap terug en hou het regelmatige gesprekje gaande; dit helpt vaak ook al.
Attendeer een leidinggevende of leraar/mentor op de problematiek van de eenzaamheid. Kijk of een spontaan cadeautje of een traktatie wordt geaccepteerd. Kijk hoe iemand hier op reageert. Een bioscoopbon is één ding, maar een bioscoopbon voor 2 personen is al meteen een stap verder in de hulp.
Verwijs vervolgens iemand door naar professionele hulp. Een huisarts kan iemand verder doorverwijzen voor gesprekken, therapie of medicatie. Blijf ondertussen gespreksmomenten houden met persoonlijke interesse en diepgang.
ZELFHULP
Zelf kan iemand ook aan de slag om uit de diepe put van eenzaamheid te klimmen. Zo kun je bijvoorbeeld eens per 3 maanden eens lokaal uit eten gaan. Laat je eten niet thuisbezorgen, maar ga naar de lokale horeca en laat je verrassen met een tafel voor één persoon. Het hoeft financieel niet veel te kosten en als het bevalt, kun je wat vaker uit eten proberen, of vragen om een kennis of collega om mee te gaan. Zo ben je weer onder de mensen.
Een weekendje weg is natuurlijk ook ideaal. Er zijn vakantiehuisjes genoeg die ook voor één persoon te boeken zijn, en de meesten laten je ook je huisdieren meenemen. Dan kun je ook nog eens ergens anders lekker een frisse neus met een wandeling gaan halen. Bewegen is sowieso erg goed tegen eenzaamheid. Wandelen en fietsen staan bovenaan. Trainen hoeft niet. Je begint en eindigt thuis en schroeft gewoon op je eigen tempo het bewegen en de afstand op, om te wandelen of te fietsen. Plus je komt weer mensen tegen.
Nadenken over wat je vroeger als kind leuk vond om te doen en er dan een (nieuwe) hobby van maken is ook geweldig. Je ontdekt weer het plezier van vroeger, je krijgt een nieuwe bezigheid en in het internettijdperk kun je je zó aansluiten bij een club of groep met gelijkgestemden. Leer mensen kennen door wat je vroeger leuk vond.
Een festival bezoeken is eveneens een geweldige manier om onder de mensen te zijn. Live muziek, een lekker drankje en hapje, praten met anderen over de artiesten die optreden; een festival is een super sociaal gebeuren. Bevalt het eenmaal, overweeg dan eens een festival met camping. Die zijn er veel in binnen- en buitenland en zo proef je van diverse culturen. Het zal je bevallen.
Voor ouderen is het eerste social media apparaat nog een bekend iets: de 27 MC. Met een zendbak kun je dag en nacht bezig zijn, want tegenwoordig mag er met de nieuwe Europese CEPT-norm worden getokkeld op maar liefst 40 kanalen AM, 40 kanalen FM en 40 kanalen SSB met een vermogen van 4 watt. 120 kanalen dus tegenwoordig die legaal te gebruiken zijn met meer vermogen en ook richtantennes zijn toegestaan.
HULP VRAGEN EN KRIJGEN
Voel jij jezelf onzichtbaar en eenzaam en knaagt dit elke dag weer aan je onthoud dan dit goed:
- je bent niet de enige
- je bent niet de eerste
- je bent niet alleen
- ga praten bij je huisarts over eenzaamheid; deze helpt je verder met een professioneel gesprekspartner of andere zaken
- er is niets om je over te schamen
- de wereld is groot en ingewikkeld, maar iedereen kan hem mooier maken, juist jij bent hard nodig
- praat met een mentor, leraar of leidinggevende over je eenzaamheid en wat dit met je doet
- zoek een vertrouwenspersoon om mee te kunnen praten
- maak een lijstje en schrijf op waar je mee zit of wat je moeilijk vind en evalueer dit elke 3 maanden
- ga bewegen door te wandelen of te fietsen, begin klein en bouw dit rustig op
- begin een klein dagboek en schrijf daar in op hoe laat je opstaat, wat voor weer het die dag is, wat je zoal hebt gedaan en hoe dit voelde en hoe laat je naar bed gaat
- kies een nieuwe hobby met iets wat je vroeger ook erg leuk vond en zoek daar een club of vereniging bij
- niemand kijkt je aan of staart naar je, ook al heb je dat gevoel. De wereld draait gewoon verder en jij hebt daar je eigen plek in
- ga wat vaker de deur uit. Om uit eten te gaan voor één persoon, om te bewegen, voor een hobby, of een feestje
- doe alles in een tempo wat jij prettig vind en geef aan wanneer je het gevoel hebt dat het te veel wordt
- blijf niet te lang doorlopen met eenzaamheid; dit leidt op termijn tot veel ergere klachten
- de wereld is groot, en wacht op jou om ontdekt te worden. Ga er van genieten door hem te ontdekken
- ieder mens is bang om gekwetst of afgewezen te worden, maar je wordt er juist een beter mens door
- elk moment in het leven is een nú-moment voor een nieuw begin. Waar en wanneer jij begint aan een nieuwe start, is aan jou
Samen kunnen we eenzaamheid en onzichtbaarheid aanpakken in de maatschappij. We kunnen het alleen oplossen met elkaar, door er eerlijk over te praten en iedereen te respecteren. Ieder mens verdient een leven vol geluk en ieder mens moet geholpen worden die dat eventjes niet heeft bereikt.