Anderhalve Minuut Voor Twaalf

Dit is menens. Dit is serieus. Dit is zeer ernstig. Wat is er aan de hand? De Doomsday Clock is een symbolische klok die sinds 1947 wordt bijgehouden door het Bulletin of the Atomic Scientists aan de universiteit van Chicago. De klok geeft aan hoe dicht de mensheid zich naar schatting bevindt bij een zelf veroorzaakt einde van de beschaving, gesymboliseerd door twaalf uur middernacht. 

Geen asteroïde inslag, geen solar flare, geen buitenaardse wezens, maar een door onszelf veroorzaakte ramp. De oorzaken kunnen nog steeds divers zijn: een pandemie, weersextremen door klimaatverandering, het uiteenvallen van de beschaafde wereld, politieke machtswellustelingen, of een kernoorlog zijn allemaal reële mogelijkheden dat de moderne mensheid zichzelf volledig uitroeit.

Zelfs een hooggeleerde als de wijlen Stephen Hawking gaf de huidige samenleving nog 100 tot 200 jaar maximaal, gezien de huidige omstandigheden. Het ziet er niet goed uit, en de planeet Aarde is op dit moment nog steeds de enige planeet waarop wij als mensheid samenleven. Gaat het hier mis, dan is het definitief afgelopen.

In 1991 ging de klok terug (wat goed nieuws betekent) toen Amerika en Rusland het  Strategic Arms Reduction Treaty ondertekenden. Dit verdrag zorgde er voor dat beide supermachten hun obscene arsenaal aan kernwapens gingen reduceren, door dit gecontroleerd door beide zijden te ontmantelen. Radioactief materiaal ging naar kerncentrales, wapenmateriaal werd vernietigd en omgesmolten. Destijds ging de klok terug naar 17 minuten vóór 12. De jaren '90 waren dan ook redelijk stabiel en welvarend op zich.

Maar op 24 januari 2023 werd de klok alwéér vooruit verplaatst. Nooit eerder stond de Doomsday Clock zó dicht bij 12 uur. Het is op dit moment 90 seconden (anderhalve minuut) voor twaalf. Een negatief unicum. En iets waar we ons ernstig zorgen om moeten maken. Ikzelf hou ook een soortgelijke klok bij sinds 2005. En hoewel minder serieus staat deze sinds 2008 op eenzelfde soort melding:
.

Covid-19, klimaatverandering, polarisatie in wereldpolitiek, oorlog in Oekraïne en de teruggevallen economie zijn een 'perfecte storm'; een cascade aan tegenvallers en bedreigingen. Doen we als bevolking niets, dan weten we dat we die laatste 90 seconden van de Doomsday Clock niéts hebben gedaan.

Wat kunnen we dan wél doen? Protesteren, demonstreren, actie voeren, en veranderingen afdwingen, waar dat nu nog helemaal niet, óf niety snel genoeg gaat. Steunen en ondersteunen is ook een mogelijkheid, zoals de wereld Oekraïne op dit ogenblik ondersteunt om zichzelf te verdedigen en te bevrijden van een dictator op wereldniveau.

Ook de politiek beïnvloeden en afdwingen om sneller betere keuzes te maken is een mogelijkheid. Het roer moét drastisch om. Laten we die symbolische resterende 90 seconden alles op alles zetten om de wereld te stabiliseren en daarna duurzaam te verbeteren, voor iédereen. Het moet een all-inclusive wereld worden, met een schone, betere, en eerlijkere wereld voor iedere bewoner, wáár ook ter wereld.

Onderdak, schoon drinkwater, voldoende voedsel, kleding, en medische zorg zullen naast onderwijs voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moeten zijn. Laten we ook verder kijken naar volgende generaties en hen een mooie en schone, veilige planeet nalaten als wij er niet meer zijn. Uitbreiding naar andere hemellichamen (planeten, manen, asteroïden) een later wellicht ook naar andere zonnestelsels moeten ook prioriteit krijgen, voordat een éxterne ramp ons alsnog vernietigt.

We zullen binnen dat raamwerk van 100 jaar, wat Stephen Hawking ons gaf, de hele planeet moeten veranderen zodat men later op deze periode kan terugkijken als de 'Dark Ages' van de mensheid, en er voor zorgen dat dit nóóit meer zal voorkomen, waar en wanneer dan ook.

Wie Ik Ben

oprichter en oud-voorzitter Puch Touring Club Nederland 1987 t/m 1994, oprichter en oud-voorzitter Stichting Bevordering Bromfietsgebruik 1991 t/m 1994, oprichter en oud-webmaster De Grootste Puch Maxi Site Ter Wereld 1998 t/m 2001, naamtegel @ Boompjeskade, Rotterdam sinds 1998, naam in atomen geschreven op aluminium target marker, geland door Hayabusa ruimtesonde in 2005 op asteroide 1998 SF 36, oprichter en oud-webmaster Back to Lowlands community 2001 t/m 2009, officieel verkozen tot 'Ultimate Diehard Lowlander' door Oor Magazine in  2005, oprichter en oud-webmaster Low-Lands.nl fansite 2005 t/m 2022, officieel verkozen tot Time Magazine's 'Person Of The Year' 2006, oud-recensent MusicFrom.nl 2006 t/m 2013, co-houder van 1 wereldrecord in 1986 en 2 wereldrecords in 2008, oud-recensent 3voor12 Overijssel 2007 t/m 2009, oprichter en oud-webmaster Nirwana Tuinfeest startpagina 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster NirwanaFestival twitter 2009 t/m 2021, oprichter en oud-webmaster Zwolz.nl wijkwebsite Zwolle Zuid 2010 t/m 2012, directeur/eigenaar en oprichter van webshop Pandorrah.nl 2012 t/m heden, naam naar Mars gevlogen aan boord van NASA's Orion Flight Test 2014, oprichter en oud-webmaster spellensite Collect.One 2015 t/m 2020, oprichter en oud-webmaster 27MC.org 2020 t/m 2021. alle artikelen op deze site zijn 100% door mensen gemaakt en geschreven.

Waar Ik Voor Sta